Sokkal jobban ment a bankoknak az idén, mint tavaly. A hitelezés pörög, a nyereség nő az összes hazai nagybanknál, amelyik eddig vallott az idei teljesítményéről. A hitelmoratórium hivatalosan bő egy hónap múlva véget ér, de könnyen lehet, hogy a kormány hosszabbítást tervez, a bankok azonban emiatt sem aggódnak, a veszteségekre félretett céltartalékok mennyisége csökkent. A kedvezményes vállalati és lakossági hitelprogramok pedig növelik a bevételt. 

OTP Bank

Az OTP Bank korrigált konszolidált adózott eredménye 117,2 milliárd forint volt, 49 százalékkal jobb az előző negyedévinél, és 268 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. ez sokkal jobb volt annál, amit az elemzők vártak, akik 82,1 milliárd forintos konszolidált számviteli adózott eredményre, valamint 102,3 milliárd forintos korrigált konszolidált adózás utáni eredményre számítottak.

A működési eredmény 17 százalékkal nőtt, a bevételek 8 százalékkal nőttek éves összevetésben, ami szép teljesítmény, hiszen 2020 első negyedévére még nem volt komoly hatással a járvány. Az adózott eredmény nagyobb része külföldről jön, a legkevésbé nyereséges leánycég, a szlovákiai már nem rontotta az eredmény, miután a bankok eladták a KBC-nek.

A teljesítő hitelek állománya csoport szinten 2, Magyarországon 3 százalékkal nőtt az első negyedévben, idehaza kiemelkedő volt a fogyasztási hitelek 7 százalékos növekedése. A betétállomány szintén nőtt, ezért a csoport likviditási helyzete is javult az elmúlt negyedévben. Ez hozzájárul ahhoz, hogy fokozni tudja a hitelezést a bank.

K&H Bank

2021 első negyedévében a K&H Bank 12,6 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami a rendkívüli tételektől (a törlesztési moratóriumhoz kapcsolódó módosítási veszteség és a pénzügyi eszközök valós értékét érintő változás hatásától) megtisztítva 19 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. (A számviteli eredmény ennél is jobban nőtt, 0,8 milliárdról 12,6 milliárd forintra.)

A K&H pénzügyi eredményeit elsősorban a hitelvolumenek erős növekedésének köszönheti, amely a piaci részesedés bővülését eredményezte valamennyi szegmensben. A bank az év első három hónapjában összesen 134 milliárd forintnyi új hitelt folyósított, így a teljes hitelvolumen éves összehasonlításban 11 százalékkal, 1936 milliárd forintra nőtt.

A pénzügyi csoporthoz tartozó K&H Biztosító is kiváló eredményről számolt be. Az első negyedévében a nettó nyeresége elérte a 2,6 milliárd forintot. A nem-élet terület díjbevétele 16,9 milliárd forintot ért el, főként a casco-, a lakásbiztosítási szerződéseknek és a kkv-biztosításoknak köszönhetően. Az életbiztosítási üzletág erős üzleti teljesítményt nyújtott.

Erste Bank

Az osztrák tulajdonban lévő hazai nagybankok közül az Erste remekelt. A bank 15,1 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta az idei első negyedévet. A működési bevételek 24,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a nettó kamatbevételek 25,1 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek pedig 15 százalékkal emelkedtek, míg a kereskedési és konverziós bevétel több mint a duplájára nőtt. A működéssel kapcsolatos kiadások ettől jóval elmaradó mértékben, 6,3 százalékkal nőttek egy év alatt, így a pénzintézet működési eredménye 44 százalékkal 25,3 milliárd forintra emelkedett.

Az ügyfélhitelek állománya március végén 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új hitelek kihelyezése ugyanakkor lassult, harmadával maradt el a 2020 első negyedévi teljesítménytől. A magyarországi Erste csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – egy év alatt 24 százalékkal 3867 milliárd forintra nőtt március végére, ezen belül a befektetések aránya 59 százalék volt. 

Raiffeisen Bank

A két osztrák tulajdonú magyarországi nagybank közül a Raiffeisennél is elkezdődött a felépülés. Az anyacég, a Raiffeisen Bank International beszámolója alapján a magyar Raiffeisen nőtt ugyan valamelyest a tavalyi első negyedévhez képest, a nettó díj- és jutalékbevétel viszont kis mértékben csökkent. 

A bank működési eredmény ugyanúgy 27 millió euró lett, mint 2020 első negyedévében, a nettó eredményt pedig a Raiffeisennél is főleg a veszteségekre elkönyvelt leírások csökkenése növelte meg. A tavalyi 10 millió eurós veszteség után 4 milliós profittal zárt az első három negyedévet a bank. 

A hitel- és a betétállomány is nőtt a banknál. Érdekesség viszont, hogy a vállalati hitelek volumene kis mértékben csökkent - euróban számolva -, miközben a lakossági hiteleké megugrott. A betétállomány jelentős mértékben, több mint 20 százalékkal nőtt a Raiffeisennél. 

CIB Bank

A CIB anyacége, az Intesa Sanpaolo azzal büszkélkedett idei első negyedéves jelentésében, hogy az nyereségesség szempontjából a legjobb volt 2008 óta, és minden idők legmagasabb bruttó jövedelmét érte el az olasz pénzügyi csoport. A szép eredményhez a magyar leány is hozzájárult.

A CIB működési bevétele 11,1 százalékkal nőttek, miközben a költségei 2,8 százalékkal csökkentek. A nettó eredmény 2 millió eurót tett ki, tavaly ugyanekkora veszteséggel zárt a bank az első negyedévet. Emelkedett az ügyfélbetétek és az ügyfélhitelek állománya is a mérlegfőösszeggel egyetemben. 

UniCredit

A magyarországi UniCredit olasz anyabankja javuló eredményről számolt be az idén, az első negyedéves nettó eredmény 0,9 milliárd euró lett, tavaly ilyenkor még veszteséges volt a bank. A magyarországi leány is jobban teljesített az idén. Más hazai bankokkal ellentétben azonban a számok mégsem biztatóak. A magyar UniCreditnél a nettó kamatbevétel ugyan nőtt, de a jutalékbevételek csökkentek 2020 első negyedévéhez képest. A hitelállomány szintén zsugorodott, holott több nagybank is növekedésről számolt be. 

A működési bevétel csökkenése és a kiadások növekedése miatt a működési eredmény a tavalyi 56 millió euróról 51 millióra esett vissza. A nettó eredmény ennek ellenére nőtt, 15 millió euró lett, ami a háromszorosa a tavalyinak, de ez főleg a hitelezési veszteségekre leírt összeg csökkenésének tudható be. Tavaly 25 millió eurót írt le a bank, az idén csupán 7 milliót.