A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős ügyvezető miniszter elmondta, a tárgyaláson áttekintették a Paks 2. beruházás elmúlt időszakban végzett munkáit, és az idei év súlyponti feladatait.

Az idei év kiemelt feladatai között említette a miniszter a Paks 2. létesíti engedélykérelem beadását. A munka nagyságrendjének érzékeltetésére elmondta, a szükséges dokumentáció, a csatolt mellékletekkel együtt eléri a háromszázezer oldalt - írja az MTI.

Az építők ellátását is biztosítani kell

Az új blokkok engedélyezésen túl jelentős feladat még a felvonulási létesítmények építésének megkezdése, mintegy nyolcvan létesítményt építenek. Az objektumok tervezése, engedélyezése, a kivitelezői szerződések megkötése zajlik - tette hozzá.

Süli János szerint a magyar-orosz megállapodás alapján az építők részére szállást, iskolát, óvodát kell építeni, egészségügyi ellátását kell biztosítani. Itt is a tervezés és előkészítés folyik, szeretnék elérni, hogy az atomerőmű építéséhez jövőre érkező dolgozók megfelelő elhelyezést és ellátását kapjanak.

A miniszter elmondta azt is, hogy a GE Hungary Kft.-vel a turbina szállításra kötött szerződés megvalósítása szigorú ütemterv szerint halad, a turbinatender nyertese arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb magyar hányad jelenjen majd meg a beszállításban.

Fontos a társadalmi elfogadás

Süli János fontosnak nevezte az atomenergia, a paksi bővítés társadalmi elfogadtatását. Magyarországon átlagosan 30 százalék az import aránya az áramfelhasználásban, de az idén március 2-án a behozatal 48 százalékot tett ki, miközben az energiaigény folyamatosan növekszik az országban, tavaly, például, 2,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A Pakson épülő 20,6 megawattos új naperőmű is mutatja, hogy az atomenergia és a megújuló energia egymást szervesen ki tudja egészíteni - mondta.

Atomexpo

A Roszatom orosz állami konszern évente megszervezi a nukleáris ipar szereplőinek az Atomexpo nemzetközi konferenciát és kiállítást. Az Atomexpo 2018 nemzetközi atomenergetikai konferencián és kiállításon hétfőtől szerdáig 68 ország mintegy 3000 képviselője van jelen Szocsiban. Az idei konferencia kerekasztal-beszélgetésein felszólal Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős államtitkár, Lenkei István a Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Elter József, az MVM Paksi Atomerőmű műszaki igazgatója.

A rendezvény alkalmával hétfő este adják át az Atomexpo Díjakat. A legjobbak közé került az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (Paks I.) és a Paks II. Atomerőmű Zrt. pályázata is.

A Roszatom mostani rendezvénye tizedik a sorban, 2009 és 2017 között 83 ország mintegy 38 ezer résztvevője volt jelen az Atomexpókon.