Június 6-ig eltűnik a Balatoni Hajózási Zrt. által nemrég felépített, botrányos külsejű pénztárépület a balatonalmádi közforgalmú mólóról. „A Bahart hét végéig elbontja a mólón lévő pénztárépületet! Jövő héttől helyreáll a menetrend szerinti hajózás is” - írta Facebook-oldalára Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője. Kontrát egy másik bejegyzésében kifejtette: az elmúlt napokban nagy felháborodást keltett Almádiban a mólóra épített pénztárépület (bódé). Hozzátette, hogy azonnali egyeztetést kezdeményezett a tulajdonos Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójával, a Bahart vezérigazgatójával és Balatonalmádi polgármesterével.

A balatonalmádi közforgalmú mólón a Bahart egy hónap alatt épített fel engedély nélkül egy oda nem illő, a kilátást jócskán elcsúfító botrányos külsejű kis épület. “A móló végére kihelyezett kiszuperált kerti budi jellegű építményhez az önkormányzatnak semmi köze. Tőlünk az építtető sem engedélyt nem kért, sem pedig részünkre előzetes tájékoztatást nem adott. Településképi véleményt – bár kellett volna – nem kértek. A főépítész tájékoztatása szerint ilyen kérelem a mai napig a hivatalhoz nem érkezett. Mindezek okán az építtető ellen a rendelkezésünkre álló jogi lépéseket megtesszük” - írta Kepli Lajos polgármester a Facebook-oldalán.

Az almádi képviselő-testület korábban egy akció keretében körbekerítette, ezzel tiltakozva az épület ellen, követelve annak elbontását.

A két éve többségi állami tulajdonba (a tulajdonosi jogok gyakorlója az állam képviseletében a Magyar Turisztikai Ügynökség) került hajós társaság válaszul azonnal leállította a balatonalmádi kikötő személyhajó-forgalmát. Kontrát posztjából az is kiderül, hogy napokon belül újra indul az almádi személyhajózás is. Sőt, az állami vállalat a korábban tervezett vízátemelőt sem építi meg a kikötőben.