Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt évben az Uniqa Biztosító 2,419 milliárd forintos társasági- és különadó előtti eredményt ért el, amely megfelelt az elvárásoknak - mondta el Othmar Michl vezérigazgató. Az 1,337 milliárdos különadó után ugyanakkor a biztosító profitja 536,9 millió forintra csökkent, ám ez az eredmény még így is kedvező, mint a piac döntő részének teljesítménye, hiszen nem felejthető el, hogy a bankadó miatt a biztosítási piac cégeinek adózott eredménye a 2009-es 66,2 milliárd forintos nyereségből 3,3 milliárdos veszteségbe fordult.

Az Uniqa tavaly az 5,32 százalékos életági és az 1,9 százalékos nem életági bővüléssel is piaci részesedését tudta növelni, s Michl szerint összpiaci teljesítményben az idei első negyedévben is sikerült folytatniuk ezt a tendenciát: miközben a piaci díjbevétel 3,66 százalékkal csökkent március végén az egy évvel korábbihoz képest, az Uniqa 4,5 száalézkkal növelni tudta a díjbevételét. Ez az összetett adat ugyanakkor némileg "szépített", hiszen a húzóerőneksz ámító életági díjbevétel a piac 3,3 százalékos díjbevétel-csökkenéssel szemben úgy ugrott meg 29,1 százalékkal, hogy ennek oroszlánrészét az egyszeri díjas életbiztosítások hozták, ahol a piac 7,2 százalékos zuhanásával szemben 67,7 százalékos volt a növekedés. Nem lenne teljes a kép, ha arról nem esne szó, hogy a folyamatos díjas életbiztosításoknál is felülmúlta 7,4 százalékos bővülésével a lényegében stagnáló piacot az Uniqa.

Ami a nem életbiztosításokat illeti: az elmúlt év végi kgfb-kampányban, az egy évvel korábban sokat nyerő Uniqa a vesztes oldalon volt, így a piac 2,58 százalékos visszaesését meghaladó mértékben, 8,9 százalékkal csökkent a díjbevétele az első negyedévben. Kurtisz Krisztián, a társaság nem életbiztosításokért felelős vezetője szerint az Uniqának a kgfb-díjverseny miatt nem "fáj" annyira a portfólió csökkenése szavai szerint ugyanakkor a casco-piacon - ahol tavaly a legtöbb új szerzést mondhatta magáénak - az év eleji gyengébb indulás ellenére 2011. végére elérhetik a tavalyi díjbevételüket. Ez annak fényében nagy lépés lenne, hogy az első negyedéves adatok szerint a teljes biztosítási piacon az első negyedévben a kgfb-piac 1,5 milliárdos díjbevétel-csökkenésénél jelentősebb, 3,4 milliárd forintos díjbevétel-zuhanás jellemezte.

Otthmar Michl szerint az Uniqa az idén a tavalyinél némileg alacsonyabb, 2,3 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel számol, amelyből már most tudható, hogy a társaság 1,66 milliárd forint bankadót lesz köteles befizetni.