Az egészségügyben a csődvédelemről lemondva felszámolási eljárást kezdeményezett maga ellen a HospInvest, és finanszírozási oldalról is határozottan gyülekeznek a viharfelhők (Napi, 2009. július 13.). A Raiffeisennél most nem gondolják, hogy a Hospinvest-ügy a társaságtól teljesen független vállalkozások és a bank kapcsolatára negatívan hatna. A Raiffeisen konkrét üzleti lehetőségek, szolgáltatási területek vizsgálatát követően több kisebb-nagyobb szolgáltató finanszírozásából részt vállalt és ezt a gyakorlatot fenn is kívánja tartani - tájékoztatták lapunkat.

Az egészségügyi ágazatot továbbra is kiemelten kezeli a Commerzbank - állította Lovas Emese üzletfejlesztési igazgató. Ő azonban azt hozzátette, hogy a bizonytalanságok és a negatív hírek rontanak a terület kockázati besorolásán. A banknál jelenleg is több elbírálás alatt álló hitelkérelem van. A finanszírozási hajlandóságra kedvezően hatnak a körültekintően felépített projektek és a komoly szakmai múlt, de ilyen esetekben sem árt a tőkeerős partner bevonása.

Az MKB-nál úgy látják, hogy az egészségügyet és a kapcsolódó ágazatokat (például gyógyszeripar) a válság közvetlenül kevésbé érintette, ám a költségvetési források beszűkülésének jelentős a közvetett hatása. A bank azonban középtávú terveiben továbbra is stratégiai fontosságúnak tekinti a szektort. A magánszolgáltatók nem vonhatják ki magukat az ágazatot érintő negatív hatások alól, de eddigi tapasztalataik szerint másutt még nem tűnik drámainak a pénzügyi helyzet romlása.

Ijesztő méretűnek tartják viszont az ágazat általános eladósodását a beszállítók felé. Ez az év második felében utóbbiak egy részénél már finanszírozási problémát is okozhat, ami a legrosszabb esetben az egészségügy működésére is kihathat. Ezért sürgetőnek látják az egészségügyi szolgáltató rendszer évtizedek óta halogatott átfogó strukturális reformjának mielőbbi elindítását. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem céljuk partnereik helyzetének ellehetetlenítése különféle drasztikus intézkedésekkel, hiszen biztosak abban, hogy jelenlegi helyzet teremtette kényszerek miatt az ágazat belátható időn belül átalakul és konszolidálódik.

Az OTP arról tájékoztatta a Napit, hogy mikro- és kisvállalkozói körben a teljes banki hitelportfólió (folyószámlahitel, jelzáloghitel, beruházási hitel) rendelkezésre áll az egészségügyben is, amennyiben a vállalkozások megfelelnek a hitelbírálati feltételeknek. A legnagyobb magyar bank azonban érzékelhetően inkább a magánszemélyek kölcsönzésében lát jó üzletet.

Mint elmondták: számukra az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét lehetővé teszi majd a bevezetés előtt álló egészségügyi gyorshitel. A beteg így igénybe tudja venni a szolgáltatást, nem kell hosszasan várakoznia, a szolgáltató pedig azonnal hozzájut bevételéhez. Az OTP-nél azt is elmondták: egészségpénztáruk tagjai a felvett hitellel pénztári egyéni egészségszámlájukon keresztül fizethetik ki az egészségügyi szolgáltatót.