Több mint félmilliárd forintot adott kölcsön a Kézizálog Zrt.-nek egy vidéki pénzintézet, biztosítékul aranyat kapott. A cég januári bedőlését követően megvizsgáltatták az aranytömböket, s kiderült, nem félmilliárdot, de egy forintot sem érnek. Egy ismert üzletember balatoni szállodájáért a cég által kibocsátott kötvénnyel fizetett a Kézizálog tulajdonosa. Az új ingatlant a tulajdonos gyorsan eladta, a szállodatulajdonos pedig most azt konstatálta, hogy az érte kapott kötvények semmit sem érnek.

Ilyen és hasonló történetek keringenek a januárban becsődölt Kézizálog Zrt.-vel kapcsolatban. A 2015. június 12-ei tevékenységet záró mérlege azonban még ennél is riasztóbb számokat tartalmaz. A veszteség a tulajdonos által korábban beismert 4 milliárd forintnak a többszöröse, ráadásul a zálogba vett tárgyak értéke is töredéke annak, ami a cég korábbi kimutatásaiban szerepelt. Mivel a zálogcégnek más vagyona nincs, a végösszeg 15 milliárdos veszteség körül alakulhat.

A hitelezők buknak nagyot

A veszteség döntő részét, úgy tűnik, a zálogkölcsönöket finanszírozó bankok lesznek kénytelenek viselni. A mérleg szerint a CIB Bank 5 milliárddal, a Raiffeisen 3,5 milliárddal, az UniCredit 3,2 milliárddal ragadt benn a zálogcégben, de a K&H is 2,5 milliárdot, az OTP 2,2 milliárdot, a Sberbank 2 milliárdot, a Commerzbank 1,6 milliárdot, a Széchenyi Bank mintegy fémilliárdot veszíthet. Hogy pontosan mennyit, az kérdéses, csak a zálogba tett tárgyak értékesítése után derülhet ki a valódi veszteség nagysága. A Kézizálog a beszámolója szerint összesen nyolc pénzintézetnek tartozik több mint 20 milliárd forinttal.

A Napi.hu-nak név nélkül nyilatkozó illetékes banki szakemberek egybehangzóan állítják, hogy a hitelfedezetként megjelölt tárgyak darabra hiánytalanul megvannak, hiszen ezeket az elmúlt években is rendszeresen ellenőrizték. Ám, hogy a "zaciba csapott" értéktárgyak valójában mennyit érnek, több mint kétséges. Értesüléseink szerint a Kézizálog értéktárában található tárgyakat - például ékszerek, festmény, drágakő - januárban már zárolták, majd később egy biztonsági cég széfjébe szállították.)

Nem mind arany, ami fénylik

Az értékmeghatározáshoz kiindulópontként szolgálhat az egyik bank által végrehajtott értékbecslés: a megvizsgált tárgyak értékének mindössze 30 százalékát (!) tartotta reálisnak a felkért szakértő. Ám könnyen meglehet, hogy még ez is irreális, hiszen a korábbi híradásokból kiderült, a zálogtárgyak jó része drágakő, amelyeknek értékét igen nehéz felbecsülni, még akkor is, ha azok valódiak.

A tulajdonos Bíró Péter önfeljelentésében 4 milliárd forintban jelölte meg a hiányt, s beismerte: a fedezetül szolgáló zálogtárgyak értékét korábban hamisan adták meg a refinanszírozóknak. (A Napi.hu februárban számolt be arról, hogy  felügyeleti biztos vezeti a céget. A mindössze öt fiókkal rendelkező Kézizálog értékben annyi zálogtárgyat finanszírozott, mint a piacon levő összes vállalkozás együttesen.)

A zálogtárgyakon kívül nincs más vagyon

Hiába várnak pénzükre azok is, akik a cég által 2012-2013-ban euróban kibocsátott Lombard Bond I és II. jelzésű kötvényt vásároltak. A 2017-ben és 2018-ban lejáró értékpapírok állománya a zárómérleg szerint összesen mintegy 4 milliárd forint.

Érdekes adalék, hogy a cég 50 millió forinttal tartozott az azóta szintén csődbe ment Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nek, és 125 millió forinttal egy, a neve alapján vélhetően külföldi magánszemélynek. Ez utóbbi kölcsönt azonban a felügyeleti biztos kirendelését megelőzően a Kézizálog kiegyenlítette.

A Kézizálognak - a zálogba tett értéktárgyakon kívül -  más vagyona nincs. A zálogházak bérleményekben működtek, a cégközpont a tulajdonos Lombard Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelyén működött. A műszaki berendezéseket és felszereléseket többnyire az anyacéggel közösen használták.

Kronológia

2015. január 22.
Az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a Kézizálog Zrt.-hez a pénzügyi vállalkozás helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata miatt. A felügyeleti biztos korábban ismeretlen tettes ellen csalás bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett egy, a társasághoz és annak leányvállalatához kötődő ügy kapcsán.

2015. április
A Kézizálog tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen. A nyomozás az év elején csalás gyanújával indult. A becslések szerint a kár 4 milliárd forint. Az ügyben érintett Bíró Péter tulajdonost őrizetbe vették.

2015. május 7.
Az MNB visszavonta a Kézizálog pénzügyi szolgáltatási tevékenységre vonatkozó engedélyét és kezdeményezte a cég felszámolását.

2015. május 13.
A Fővárosi Törvényszék elrendeli a társaság felszámolását, ezt a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. végzi.