Nemes Gábor, az - EKSZ-KKDSZ elnöke - az MTI-nek azt mondta, az elbocsátásokat el lehetett volna kerülni azzal, ha a BKV az év elején létszámstopot vezet be, és a határozott idejű munkaviszonnyal rendelkező dolgozók szerződéseit nem hosszabbítja meg. A létszámleépítés elsősorban a buszvezetőket és a szerelőket érinti.

A létszámleépítés júniusban 200 fővel indult, de a menedzsment - a szakszervezetekkel történt tárgyalások után, másfél hónap múlva - 150-re csökkentette az elbocsátandók létszámát. Ezt két szakszervezet - a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) - elfogadta.

Nemes Gábor, azonban azzal érvelt: ha másfél hónap alatt negyedével lehetett csökkenteni az elbocsátandók számát, akkor az, kellő idő és szervezés után nulla is lehetne.
Az EKSZ-KKDSZ attól tart, hogy a buszvonalak további kiszervezése, az agglomerációs járatoktól való megválás, illetve a 4-es metró beindulása további elbocsátásokat hoz magával. Ezért javasolta az elnök azt, hogy a kiszervezett, illetve leadott vonalakon foglalkoztatottakat az új szolgáltató vegye át.

A demonstrálók - a nagykörútnak a tér túloldalán lévő járdáját is érintve - körbe járták a Blaha Lujza teret, amit a nap során többször megismételnek. A sor elején két aktivista egy "Nem kell féli - Összefogni" feliratú molinóval vonult, amelynek egyik oldalán a nagy hal kergette a kis halakat, a másikon fordítva. Délután - amikor várhatóan nő a demonstrálók száma - a nagy halat kergető kis halak képet rakják ki a téren, emberekből.