A Commerzbankért előre lehetett tudni, hogy éles versenyfutás alakul ki, a piac nagyon reálisan mérte fel, hogy kinek érdemes jobban rámennie a német bank ügyfeleire. A jó német ügyfelekkel rendelkező, igaz, kicsi vállalati bankért azok szállhattak volna eséllyel versenybe, így a KBC, a Raiffeisen, az UniCredit, a CIB vagy az Erste, illetve egyetlen „magyarként” az OTP, amelyek a régió több országában vannak jelen, itthon már értelmezhető méretűek, és reális az, hogy az ügyfelek nem fognak az új tulajdonos érkezésére elszállingózni.

A Commerzbank globálisan óriási bank, 50 ezer alkalmazottja van, a Deutsche Bank mögött a második számú német bank, de itthon kicsi, és Magyarországon nem is végez túl bonyolult tevékenységet, hazai német vállalati ügyfeleit elkíséri Magyarországra, és itt is a megszokott minőségben kiszolgálja őket.

Azt azért a bank ismerői hozzáteszik, ezek az ügyfelek nagyon értékesek, főleg annak, aki a vállalati bankolásban szeretne erősíteni, és az üzlet igazi volumenét nehéz megbecsülni, mert arra nem lehet rálátásunk, hogy ez a bank hány magyar ügyfelet szolgál ki a német központból.

Némi mozgás volt azért a Commerzbank munkavállalói körében, de a németek elég ügyesen megtartották a jó embereket, úgynevezett retention bónuszt dolgoztak ki, vagyis egy olyan ösztönzőt, hogy érdemes legyen maradni, kitartani a cégnél. Az ügyletet ismerők szerint a következő 7 hónapban még nem várható nagy változás a stábban, az üzletmenetben.

A Budapest Bank sztorija

A Telex.hu úgy tudja, hogy első lépcsőben a Budapest Bank és az MKB Bank integrálódhat, és a lépést még egy idei közgyűlés tárgyalhatja. A javaslat az lesz állítólag, hogy a BB fog az MKB-ba olvadni.

A magyar bank egy időben amerikai kézben volt, a GE-csoport tagjaként pedig sztenderdizált folyamataival és termékeivel bizonyos területeken, ilyen volt a kkv-k kiszolgálása vagy a lízing, nagyon erős szereplője volt a hazai bankszektornak.

Aztán a magyar állam meglepően drágán (700 millió dollárért) megvásárolta, majd a bank kicsit elszürkült, de azért fenntartotta „konzervatív”, megbízható jellegét, örökölt pozícióját, még akkor is, ha az ügyfelek között megjelentek azok, akiket egy magyar állami bank örömmel fogad.