A Népszabadság tudomása szerint a magyar miniszterelnök nehezen szánta el magát a visszakozásra, és mindenekelőtt nem is a demonstrációk hatására. A lap szerint az egyik nagy európai távközlési vállalat felső vezetője csütörtökön Budapestre utazott, hogy személyesen tárgyaljon Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. A cégvezető világossá tette, éppen eléggé hozzájárultak eddig is az ország pénzügyi stabilitásához, az újabb elvonásoknak már igen káros következményei lesznek.

Réntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor is elmondta, hogy ő és Lázár János miniszter beszéltek a szolgáltatók képviselőivel az elmúlt napokban. A Népszabadság szerint Orbán Viktort a Deutsche Telekom "rosszallása" inspirálta a visszakozásra, az után engedett a pressziónak; kormánya néhány minisztere is amellett érvelt már napok óta, hogy lépjenek vissza, így lehet "rövidre zárni az internet-forradalmat".

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom amerikai elnök-vezérigazgatója kedden nyilatkozott a Portfolio.hu portálnak az internetadó bevezetéséről: "Sokk. Nem hittünk a szemünknek. Össze kellett hívnunk a válságstábot, értelmezni, mi lehet a kormány motivációja. Az adó bevezetésének mozgatórugóit a mai napig nem értjük. A hivatalos indoklás számunkra értelmezhetetlen".

Az elnök-vezérigazgató utalt a magyar kormánnyal kötött partnerségi megállapodásra is. Lázár János nyáron - az Origo főszerkesztőváltásával szinte egy időben - tudatta: a kormány "átfogó vidékfejlesztési informatikai fejlesztést tervez minden háztartásba a Deutsche Telekommal közösen". Mattheisen a Portfolio.hu-nak azt mondta, a tervezett intézkedés szembe megy a partnerségi megállapodás céljaival, és ellentétes a kormány korábbi szándékaival. "Nem tudunk úgy tenni, mintha az eddigi különadóknak semmilyen hatása nem lett volna a Magyar Telekomra, hiszen már második éve nem tudunk osztalékot fizetni, és a létszámleépítések is részben arra vezethetők vissza, hogy a vállalat eredménye jóval kisebb, mint korábban. Az eddigieken felül bármilyen addicionális adóteher kivetése már a beruházásainkra is hatással lesz, nemcsak a szokásos, de a partnerségi megállapodásban említett beruházásainkra is."

Orbán Viktornak azzal is szembe kellett néznie, hogy elvi szinten is védhetetlenné vált az internetadó bevezetése, hiszen a szélessáv mellett demonstrálók a modernizáció-szabadság, illetve modernizációellenesség, szabadságellenesség kérdéssé egyszerűsítették a választást. Kommunikációs stratégiát nem dolgoztak ki a kormányoldalon, ezért káoszos volt szinte minden megnyilatkozás, és ellentmondott a másiknak - írta a napilap.