Még nyár végén kötelezte arra a Székesfehérvári Törvényszék elsőfokú ítéletében a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, hogy a DK-nak kiadja a tao-támogatásokból fizetett beruházásairól, megbízásairól szóló szerződéseket. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki ítélete másodfokon is helyben hagyta a döntést, viszont más érvelés alapján. Ugyanis a fehérvári testület szerint az adókedvezmény közpénznek minősül, míg az ítélőtábla szerint ez az érvelés nem áll meg. Viszont a felcsúti alapítvány közhasznú tevékenységet folytat - azt nyilatkozatban is vállalta -, így a költései megismerhetők kell legyenek - írja a Magyar Narancs.

A mostani döntés arra kötelezi Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester futball akadémiáját, hogy a jogerős határozat kézhez vételétől számított 15 napon belül átadja a szerződéseket. A DK a 2013. január és 2015. november 26-a közötti időszakban készült dokumentumokat kérte ki közérdek adatigénylésében.

Kiderülhet, hogy ebben a két évben kiket bíztak meg pályaépítésekkel, sőt, a legapróbb szolgáltatásokra vonatkozó dokumentumokat is ki kell adnia az akadémiának, ha azokat a társasági adókedvezményekből befolyó összegből finanszírozták. Pontos összeget nehéz mondani, de a kiperelt szerződések összértéke akár az 5-6 milliárdot is túllépheti - írja a lap.

Társasági adókedvezményből (tao) az elmúlt öt támogatási időszakban összesen 11 milliárd forint került a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiához. Az üzemeltető alapítvány közhasznúsági beszámolóiból az is kiderült, hogy az alapítvány 2011 és 2015 között különböző ismeretlen jótevőktől 10 974 644 000 forint adományt kapott.