A jelentkezések értékelése előtti utolsó pillanatban visszatáncolt a nemrég Tiborcz István tulajdonába került Gránit Bank a bedőlt magyar Sberbank hitelállományára kiírt pályázattól – értesült a HVG. „A Sberbank Europa AG minden szerződéses kötelezettségének eleget tett” – nyilatkozta a hetilap bécsi tudósítójának Klaus Grubelnik, az ottani pénzügyi felügyelet, az FMA szóvivője. Ez azért történhetett meg, mert a magyar Sberbankot is tulajdonló bécsi holding életképes részeit eladták, egyebek mellett a török a Deniz Bank osztrák leányának. Az MNB tájékoztatása szerint a pénzből elvben jut a magyar Sberbanknak is, de ez még nem teljesen biztos.

A magyar leány azért ment csődbe, mert közel százmilliárd forintnyi betétet tartott az anyjánál. Az Ausztriában bejegyzett Sberbank Europe AG végelszámolását még az orosz–ukrán háború első napjaiban rendelte el az európai szanálási hatóság, a hivatalos indoklás óvatos megfogalmazása szerint a tulajdonosától, az orosz Sberbanktól érkező negatív hatások okozta súlyos fizetőképességi és tőkehelyzete miatt – vagyis azért, mert az orosz Sberbankot padlóra küldték az orosz pénzintézetekkel szembeni szankciók. Ez után vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét is és kezdeményezte a bíróságon a végelszámolást.

A végelszámoló PSFN Kft. a magyar Sberbank hitelállományának eladásából is pénzt vár – az érdeklődők múlt péntekig pályázhattak erre. Lenne mire költeni, hiszen az Országos Betétbiztosítási Alap közel 150 milliárd forintból kártalanította a betéteseket, akiknek ezenfelül még nagyjából 200 milliárdnyi követelésük maradt. A pályázatok elbírálásakor a fő kritérium az ár lesz, ami a csődhelyzet miatt csakis diszkontált lehet.

A Gránit Bank azért táncolt vissza a lap értesülései szerint, mert a Sberbank lakossági ügyfélállományában nagyon nagy az aránya a személyi kölcsönöknek, amelyekre az orosz hátterű bank előnyös kondíciókat kínált, ám a Gránit Bank ilyen típusú hiteleket nem nyújt. Egy új üzletág felépítése túl sokba kerülne nekik.