Jogerős ítéletében már igazat adott a bíróság annak a devizahitelesnek, aki azért indított pert az UniCredit ellen, mert a bank elhallgatta előtte kölcsöne egyik fontos elemét. Már csak arra vár, hogy megszerezzék a banktól azokat a papírokat, amelyekből kiderül, mekkora kártérítést kaphat - írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint az ügy azt bizonyítja, hogy az ügyfeleknek a forintosítás után is van módjuk enyhíteni egykori devizahiteleik feltételein.

Az ügy károsultjának tudomására jutott, hogy a bank valamilyen pénzügyi termékkel kezelte a devizahiteléből fakadó kockázatokat, amit nem hozott a tudomására. Ez egyfajta biztosítás, mint a casco, arra az esetre, ha a kölcsön bedőlne. Ez meg is történt a 2008-as pénzügyi válság, majd a második Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülését követő forintgyengülés miatt.

Az adós feltételezte, hogy a "biztosítás" költségét ráterhelték a hitelére. Jogtalannak tartja, hogy olyan díjat fizetettek vele, amelyről tudomása sem volt. Ráadásul a biztosítékként kötött pénzügyi műveletből megtérülhetett a bank kára a bedőlt hitel miatt, így alaptalanul próbálja még rajta is behajtani a kölcsönt.

Ezzel a bíróság is egyetértett ezért megítélte az elszenvedett árfolyamveszteség kifizetését kártérítésként, illetve jogosnak tartotta a sérelmi díjat is. A bank nem fellebbezett a 2014-ben indult perben, így az ítélet jogerőre emelkedett.

Mivel az összegek megállapításához szükséges iratokat a bank hónapok óta nem adta ki, az ügyfél végrehajtást kezdeményezett ez ügyben, amelyet a végrehajtó a jövő héten tehet meg.

(Képünk illusztráció.)