Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azok a személyek, akik a rákkezelés részeként homeopátiát, gyógynövény- és egyéb alternatív terápiákat használnak, átlagosan kétszer olyan valószínűséggel halnak meg a betegségben, mint azok, akik csak a hagyományos kezelést alkalmazzák. Ennek oka viszont nem az, hogy a homeopátia káros lenne, hanem az, hogy a komplementer terápiát alkalmazó rákos betegek sokkal nagyobb valószínűséggel utasítják el egyik vagy mindegyik ajánlott hagyományos orvosi kezelést - írja az Independent a Yale Egyetem kutatási eredményeit ismertetve.

A kórházakban alkalmazott gyógyszeres és műtéti kezelések mellé sokféle alternatív módot lehet választani. Kezdve a gyógyhatásúnak mondott homeopátiás gyógyszerektől, diétákon át, a kínai tradicionális orvoslás eszközeiig.

Sok esetben ezeket ajánlják a is kezelések mellé az orvosok, a legtöbbször azért, mert a hagyományos beavatkozások, terápiák számos mellékhatással járnak. Ezek jelenthetik az émelygést, az ízületi fájdalmakat, a fáradtságot és a meddőséget. A vizsgálatok azt is mutatják, hogy az alternatív gyógymódok, köztük a masszázs és az akupunktúra, javíthatják az életminőséget és a jó közérzetet, ami segíthet a már említett mellékhatások tüneti kezelésében, mivel ezek a terápiák segítenek a relaxálásában. A betegek 48-58 százaléka úgy is gondolja ezekről, hogy csak kiegészítései a rák kezelésének, de nem azzal egyenlőek.

Viszont a felmérésből kiderült, hogy sokan azt hiszik, ezek nemcsak a közérzetüket javítják, hanem a betegséget magát is gyógyítják, sőt, a túlélési kilátásaikat is javítják az alkalmazásukkal. Így elhagyják a sok mellékhatással járó hagyományos, de létfontosságú kezeléseket. A homeopátia felé való fordulás másik oka a nagy gyógyszergyárakkal szembeni bizalmatlanság.

A végeredmény viszont az a Yale kutatói szerint, hogy a homeopátiát alkalmazók kétszer nagyobb eséllyel halnak meg a daganatos betegségekben. Ami Magyarországra nézve azért lehet aggasztó, mert a magyarok fele hisz a homeopátiás szerek hatékonyságában.

A fotó forrása: AFP Photo/Anne-Christine Poujoulat.