A kormány felhatalmazása alapján a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára írja alá a megállapodást. A tervek szerint 40 nagybefektetővel köt megállapodást a kabinet, ebből már több mint egytucatnyit aláírtak.

A kínai székhelyű Huawei Technologies Corporation mobil távközlési eszközöket, hálózati berendezéseket gyártó multinacionális vállalat a világ 50 vezető szolgáltatójából 45-öt tudhat ügyfelei között, így a Föld lakosságának egyharmadát szolgálja ki közvetlenül vagy közvetve.

A Huawei nettó profitja 2012-ben 33 százalékkal nőtt a 2011-es adatokhoz képest, mintegy 15,4 milliárd jüan (539 milliárd forint) nyereségre tett szert tavaly, miközben forgalma 8 százalékkal 220,2 milliárd jüanra (7,7 ezer milliárd forint) nőtt. A jó eredményeket elsősorban új telekommunikációs projektjeivel és okostelefonjainak növekvő eladásával magyarázza a vállalat.

A jövőt illetően is optimista a cég, a következő évekre is forgalmának és profitjának növekedését jósolja. Ahogy Meng Cseng-fej, a vállalat alapítójának lánya az egyelőre nem auditált eredmények közlésekor, idén januárban fogalmazott, jövőre a forgalom 10-12 százalékos bővülésére számítanak.

A cég Európában 7 ezer embert foglalkoztat, világszerte több mint 150 országban pedig több mint 140 ezret. A Huawei Magyarországon budapesti központtal 2005-től működik, Pécsett és Komáromban pedig egész Európát ellátó összeszerelő központot (Huawei Europe Supply Center), illetve Biatorbágyon és Üllőn szintén európai hatáskörű, logisztikai központot üzemeltet (Huawei Europe Logistic Center). A cég 2009 óta a magyarországi Európai Ellátó Központjában (ESC) összeszerelt termékeivel látja el a teljes európai térséget, valamint az észak-afrikai és a közel-keleti országokat.