Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly napi 300,2 millió forinttal bővültek a hazai lakosság nyugdíjpénztári és 121 millió forinttal az egészségpénztári megtakarításai.

Jelentős eredmény, hogy a pénztártagok a koronavírus-járvány miatti rendkívüli körülmények ellenére kitartottak az egészségügyi és nyugdíjcélú öngondoskodás mellett - állapította meg Nagy Csaba, a Pénztárszövetség elnöke.

A nyugdíjpénztárak taglétszáma 1 millió 74 ezer volt 2020-ban az előző évi 1 millió 72 ezer után. A növekvő befizetések és a kedvező hozamok eredményeképpen a nyugdíjpénztárak vagyona tavaly év végére elérte az 1571 milliárd forintot, 7,3 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

A Pénztárszövetség által képviselt nyugdíjpénztárakban - a korábbi évek trendjét követve - a befizetések mintegy 70 százaléka tavaly is az egyéni pénztártagok hozzájárulásából származott, ugyanakkor a munkáltatói hozzájárulások összege is mintegy 1,5 százalékkal bővült, elérve a 33,1 milliárd forintot.

Az egészségpénztárak taglétszáma 2020 végére, 2,45 százalékot bővülve meghaladta a 920 ezer főt, akiknek átlagosan több mint 66 ezer forint volt a számláján. A 44,4 milliárd forintnyi befizetés 84 százaléka származott az egyéni pénztártagoktól. A pénztártagok 2020 folyamán több mint 47 milliárd forint értékben vett igénybe egészségpénztári szolgáltatást, ez nagyjából megegyezik az előző évi értékkel, ugyanakkor a szolgáltatásszám 14 százalékkal bővült, vagyis többen, több mindenre használták befizetéseiket.

Jól indult 2021

Az idei első negyedévben mind a nyugdíj-, mind az egészségpénztári befizetések jelentősen emelkedtek a tavalyihoz képest.

Az első három hónapban a nyugdíjpénztári befizetések összege meghaladta a 24,7 milliárd forintot, míg az egészségpénztárakhoz 9,6 milliárd forintnyi befizetés érkezett. Ez az az utóbbi 10 év legjobb eredménye – tette hozzá Nagy Csaba.

A Pénztárszövetség szakértői szerint a szektor hosszú távú jövőjének biztosításához elengedhetetlen a fiatalabb generáció megszólítása, és bevonása az öngondoskodásba. Ebben a pénztáraknak, és a munkáltatóknak lehet jelentős szerepe, egyfelől a tavaly új lendületet kapott digitális megoldások további fejlesztésével, másfelől a munkaerőpiacra frissen belépő Z generáció edukációjával.

Az idén 20 éves Pénztárszövetség a tagpénztárain keresztül több mint 2 millió öngondoskodót képvisel. Tagjai a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak vagyon és taglétszám szerint is a teljes pénztári szektor 97 százalékát teszik ki, az egészségpénztári területen az arány 90 százalék.