Az év első negyedévében összesen 39 vállalkozás jutott 1,347 milliárd forint tőkéhez, ezek mindegyike tőkeemeléssel valósult meg kockázati tőkebefektetők által. Összehasonlításképpen, a mélypont a tavalyi első negyedévi 710 millió forint volt, míg 2016 első negyedévében a befektetések összértéke (elsősorban az akkor még aktív Jeremie-alapok miatt) 3,850 milliárd forintot tett ki.

Érdekes tendencia figyelhető meg a befektetett tőke mértéke és a tökéhez jutott cégek számában: 2016-tól kezdve folyamatosan csökken az átlagosan befektetett összeg, ezzel szemben nő a megvalósult tranzakciók száma. Ennek egyik fő oka a Hiventures megjelenése: az új állami befektetőt a nagy számú, ám egyenként kisösszegű, inkubációs (magvető fázis előtti) befektetések jellemzik.

Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2016 első negyedévben átlagosan 137 millió forintot fektettek be 28 cégbe, rá egy évre, 2017 első negyedében átlagosan 79 milliót 9 vállalkozásba, addig idén első negyedévben a 39 vállalkozás esetében az átlagos tranzakciós méret már csupán 35 millió forint volt.

A 39 befektetés közül a többség, számszerűen 27 előzmény nélküli, úgynevezett első körös befektetés volt, ezek tették ki a negyedévben elkönyvelt teljes befektetett összeg 87 százalékát.

Kedvelt szektorok

Az első három hónapban a legtöbb tőke két szektorba áramlott: az összes tőkebefektetés 45 százaléka a fogyasztói szolgáltatások, illetve a közlekedés szektorba irányult, összesen 606 millió forint értékben. A legnagyobb befektetési értékű tranzakcióra ugyanakkor az élettudomány szektorban került sor egy 154 milliós befektetés keretében, amit két, egyenként 150 milliós befektetés követett a közlekedési iparágban.

Tovább emelkedett a kiszállások száma

Összesen 12 kiszállásra került sor, ami pozitív fejlemény az elmúlt évekhez képest. Összehasonlításképpen, tavaly egész évben regisztrált 11 exitet a HVCA. Az idei 12 kiszállás hat alaphoz köthető. Ezek közül 5 esetben a menedzsment általi kivásárlásra, 4 alkalommal zártkörű értékesítésre került sor. Két társaságot leírtak a befektetők, míg egy esetben ezektől eltérő formában valósult meg az alap kiszállása.

Két esetben 2008-as befektetések értékesítésére került sor, míg két cégnél 2016-os tranzakciók zárultak. Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 5,75 évig voltak tulajdonosok.

Tőkegyűjtés

Bár a vizsgált időszakban több alapkezelő gyűjtött forrást, új alap indulására nem került sor.

A 2018-as első negyedév befektetési aktivitása kettős képet sugall. Egyrészt bizakodásra ad okot, hiszen a sok korai fázisú befektetés remélhetőleg a következő körös befektetők számára készíthet elő több ígéretes célpontot. Ugyanakkor sajnálatos, hogy a Jeremie-program kiesése miatt keletkezett űrt továbbra sem sikerült betölteni - értékelte a negyedévet Zsembery Levente, a HVCA elnök, aki az év hátralévő hónapjaival kapcsolatban ugyanakkor - részben a második félévben újrainduló Jeremie miatt - továbbra is optimista.

Zsembery szerint befektetői szemmel az igazán érdekes fejleményt a meginduló kiszállások jelentik. Ezen a területen további erősödést vár, mivel a 2010-ben indult első Jeremie-alapok, amelyek együttesen több, mint kétszáz befektetést hajtottak végre, 2018-2023 között futnak ki. A 12 exitből mindössze kettő zárult leírással, ami véleménye szerint egy kedvező arány, ugyanakkor csupán négy esetben volt független külső vevő, ami azért árnyalja a képet.

Fotó: Pixabay