Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azt nem tudni, pontosan hány vendéglő képes teraszon, kerthelyiségben nyitni. A plázások többsége például hátrányban lesz, bár kevés teraszféleség azért ott is akad - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. A járdák sem elég szélesek mindenütt, hiszen azért a gyalogosoknak is kell hely, az úttest szélén kialakított parkolóhelyekért is megindult a birkózás.

Az azonban nagyon valószínű, hogy sok vendéglősnek eleve nincs esélye teraszozni, vendéglátóhelyének építészeti adottságai miatt. Persze, az időjárás is ludas lehet még a dologban, de egyelőre úgy tűnik, a vendéglőnyitás várható időszakában nem kell esernyőt is vinni maguknak a vendégeknek. A régebbi teraszok, kerthelyiségek egy része pedig már korábban felszerelt egy napvédő, esővédő ponyvát, de azért az új teraszosok ebből is beszereztek gyorsan.

A vendéglők teraszozása egyébként engedélyhez kötött, az önkormányzatok dönthetnek arról, mit engednek és mit nem, a vonatkozó rendeletek keretei között.

A jog szerint a kereskedő az üzlete homlokzatával érintkező területen az üzletben forgalmazás szabályai szerint – a terület tulajdonosának (kezelőjének) hozzájárulása birtokában – forgalmazhatja az üzletben jogszerűen forgalmazott, a bejelentésben vagy a működési engedélyben meghatározott termékeket.

A statisztika szerint 50 ezer körül mozgott a különféle vendéglátóhelyek száma a járványidőszak előtt. Az önkormányzatok (a jegyzők a kereskedelmi hatóság) nyilvántartásaiból úgy tűnik, legalább tizedük már bejelentette 2020 és 2021 eddig eltelt időszakában, hogy vendéglátóipari tevékenységét beszüntette. De ez csak a legkisebb rossz.

Az önkormányzatok üzletnyilvántartásai rettenetesen pontatlanok. A kereskedelmi jog szerint ugyanis nem csak bejelenteni kell a kereskedelmi, vendéglátó tevékenység indítását, valamint a különféle változásokat, így a tevékenység megszüntetését is, hanem mindezt nyilvánosan is elérhetővé kell tenni. Márpedig az önkormányzatok nyilvántartásai nem tartoznak a könnyen fellelhető információk körébe. És ha meg is találni őket, akkor sem könnyű keresgélni bennük.

A vendéglátóipari körképhez hozzátartozik az is, hogy a kényszerszünet közben sokan lebegtették, mihez is kezdhetnek majd, az újranyitás után pedig majd kiderül, mi, hogyan és mennyiért éri meg. Nagyon drága az újranyitás.