Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Céginfo.hu adatai szerint a győri székhelyű, hulladékhasznosítással foglalkozó Metal Shredder Hungary Kft. 2010-ben alakult (jogelődje a Galvano Kft. volt), és három tulajdonosa van. Az egyik, kisebbségi tulajdonosa Tasnádi László, Pintér Sándor belügyminiszter volt rendészeti államtitkára, aki egyebek mellett a miniszter volt biztonsági cégénél, a Civil Zrt.-nél vezérigazgató. A Metal Shredder többségi tulajdonosa Török András, kisebbségi még Hetényi László.

"A cég a különböző iparágakban felhasznált termékeket teszi újra alkalmassá az ipari felhasználásra. A beruházás új hidat épít Szerbia és Magyarország között" - mondta az MTI szerint Szijjártó Péter.

Minél erősebbek a szomszédaink, annál erősebbek vagyunk mi is - fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter szerint a cég a beruházással nemcsak Magyarországon, hanem egész Közép-Európában a piacvezető szereplők közé tartozhat. A kft. tevékenysége azért is fontos az országnak, mivel itt jött létre a világ legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó kapacitása. A magyar cégek a gyártáskor képződő anyagok újrafeldolgozásában tudnak fontos szerepet vállalni.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az exportban jeleskedő magyar vállalkozásoknak lehetőséget kell teremteni, hogy a külpiacra kihelyezzék a termelésük legalább egy részét, amivel növelni tudják az exportteljesítményüket, és újabb növekedési forráshoz juttatják a magyar gazdaságot.

A 70 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Külpiaci növekedési támogatási programban eddig 33 magyar cég hajt végre 99 milliárd forintnyi beruházást külföldön, döntően a szomszédos országokban, amihez a kormány 51 milliárd forint támogatást biztosít. Mindez azt mutatja a miniszter szerint, hogy a magyar gazdaság dinemzióváltásának ez a szegmense is sikeres. Létrejött és egyre szélesebb a magyar tulajdonú vállalatoknak az a köre, akik az exportpiacaikon egy-egy beruházással még sikeresebbek tudnak lenni - véli Szijjártó.

"A cég több mint egy évtizede része a magyar hulladékgazdálkodási iparnak, több eljárása iparjogvédelem alatt áll. Napelemek, lítium akkumulátorok feldolgozását is tervezik kifejleszteni, több projektjük van folyamatban" - mondta Török András, a Metal Shredder Hungary ügyvezető igazgatója.

A kft. a nyilvános adatok szerint 2019-ben egymilliárd forint árbevételt ért el, az előző évi 929 millió forint után, adózott nyeresége pedig egy év alatt 20 millióról 56 millió forintra nőtt. A cég nemesfém-tartalmú elektronikai hulladék begyűjtésével és selejtezett röntgenfilmek feldolgozásával foglalkozik.