Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) márciusban készített egy hatpontos javaslatcsomagot a hazai könyvszakma rövid és hosszú távú problémáinak megoldására, amit elküldték Orbán Viktor miniszterelnöknek. A legégetőbb probléma az Alexandra könyvesbolt-hálózat fizetésképtelensége, ami miatt az MKKE szerint több száz kisebb kiadó mehet csődbe.

Az MKKE három javaslatára Tállai András adóügyekért is felelős államtitkár júniusban már elutasító választ adott (az államtitkár szerint a könyvszakmára is kiterjeszthető társasági adókedvezmény felvetését nem fejtették ki eléggé, a tanári könyvcsomagra nincs pénz, az iparűzési adókedvezmény ügyében tett javaslatot pedig nem támogatja a kormány).

Az ügy végül Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnál kötött ki - írja most a Zoom.hu. Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke és Péterfy Gergely igazgató néhány napja kapta kézhez azt a levelet, amelyben a kulturális államtitkárság jelzi, hogy ugyan minden javaslattal egyetértenek, de nem áll rendelkezésre a javaslatcsomag pontjainak megvalósításához szükséges keretösszeg.

Ez azt is jelenti, hogy az állam nem vásárolja fel az Alexandra nagykereskedő cége, a Könyvbazár Kft. csődje után maradt tartozást, amely mintegy 3 milliárd forintot tehet ki. (AZ MKKE szerint a követelésvásárlás megvalósítható lett volna a Magyar Követeléskezelő Zrt. bevonásával. Az állami követelésvásárlás a szakmai szervezet szerint lehetővé tette volna, hogy a könyves műhelyek továbbműködjenek, és megakadályozná egy leárazási hullám elindulását és sok munkahely megszűnését. (A javaslatokról itt olvashat.)

Képünk illusztráció, forrás: Pexels.