A több év alatt, az illetékes minisztérium (NFM), a szabályozó hatóság (MEKH), a szakértők és a piaci szereplők közös munkájával elkészült, majd az Európai Bizottság jóváhagyásával 2017 októberében indult, a korábbi KÁT (Kötelező Átvételi Tarifa) rendszernél szigorúbb feltételekhez kötött METáR (Megújuló Energiák Támogatási Rendszere) szabályozásában a kormány 2018. április 20-án hozott rendeletével egyetlen bekezdéssel ellehetetlenítette az 500 kW alatti megújuló energiát hasznosító kiserőművek létesítését. A kormányrendelet ugyanis mindössze 5 napot hagyott arra, hogy a pályázók kérelmeiket beadhassák, miközben korábban nem szerepelt határidő a rendeletben. A határidő lerövidítése tragikus következményekkel jár, hiszen korábban a kérelmek 2017 közepétől folyamatosan benyújthatóak voltak és egy ilyen kérelem előkészítése jellemzően 6-12 hónapig tart - írta közleményében a MANAP.

A piaci szereplők jelenleg a 2017 előtti KÁT-rendszer erőműveinek beruházásainak megvalósításával vannak elfoglalva és a MANAP tagságának tapasztalatai szerint az idén kezdtek volna nagyobb léptékben az új METáR-rendszer szabályai szerint megfelelő kérelmek előkészítéséhez, a mai helyzet szerint immár feleslegesen. A MANAP számára nem ismertek a hirtelen jött változtatás okai: a határidő (kormányrendelet szövege szerint) véglegesnek tűnő bevezetése alapján egy hirtelen és váratlan döntéssel az 500 kW alatti kiserőművek új létesítését a METáR/KÁT rendszerben egyszerűen kihúzták a rendszerből - véli a szakmai szervezet.

A MANAP Iparági Egyesület napelemes rendszerek telepítésével, forgalmazásával és gyártásával foglalkozó cégeket tömörítő szakmai szervezet.

"Most úgy tűnik, hogy a már akár hónapok óta folyamatban lévő projektek előkészítési munkái is befejezhetetlenek: sok pénz és munka megy veszendőbe, de ami még ijesztőbb, hogy a kiszámítható jövőbe vetett hit csak egy ábránd volt. Sajnos a sokszor emlegetett, bizonytalan jogi és beruházói környezetnek azt a példáját látjuk, ami az energetikai szektorban - ahol évtizedes távlatokban kell gondolkodni - a legsúlyosabb hatással bír" - mondta Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke. (Még egy erőmű épül Pakson - ezt a cikket olvasta már?)

Ha a szabályozás rövid időn belül nem változik visszájára, akkor nem várható el, hogy a megújuló energiaszektor vállalkozásai komoly terveket szőjenek és idővel akár nemzetközileg is sikeres új villamosenergia-termelő cégek indulhassanak és nőjenek fel Magyarországon. A MANAP állásfoglalása szerint a helyzet azért is kritikus, mert a megújuló energiaforrások hasznosítására vonatkozó tervek és vállalások - eddig úgy tűnt, hogy - jelentősen alapoztak volna napenergiára. A hírekben sok szó esik ugyan egy várható, nagy napelemes agrárprogramról, ami kiegészítő programnak örvendetes lenne, de a megújuló villamosenergia-termelők fejlődését is biztosító METáR/KÁT nélkül csak egy adminisztratív félmegoldást jelent a magyar napenergiaszektor jövője szempontjából függetlenül a program esetleges méretétől - áll a közleményben.

A kép forrása: Pixabay.