A tervezett határidőre és tartalommal csütörtökön átadták a HungaroControl (HC) új légiforgalmi irányító központjának épületét. A szoftverek telepítése, a beköltözés és a sikeres próbaüzem után 2013 februárjától a magyar irányítók már az új, csúcstechnológiával felszerelt légi navigációs központból irányítják a légtér forgalmát.

A beruházás célja a magyar légiforgalmi irányítás versenyképességének megőrzése, kapacitásainak bővítése, technológiai versenyelőnyének fenntartása. Völner Pál, a fejlesztési tárca államtitkára elmondta, hogy a 13 milliárd forintból megvalósuló beruházáshoz az Európai Unió 6 millió euró értékű támogatást nyújtott. A források több mint 85 százalékát a költségvetési támogatásban nem részesülő HungaroControl önerőből finanszírozza.

Szepessy Kornél a HungaroControl vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy az építés költsége 3,5 milliárd forint volt. A cégvezető szólt arról is, hogy a szükséges rendszerek áttelepítése folyamatos, a tervek szerint ősszel megkezdődik a tesztüzem. Szepessy azt is elmondta a Napinak, hogy az alkalmazott technológiának köszönhetően az épület üzemeltetése fajlagosan csökken, a meleg víz ellátáshoz napenergiát hasznosítanak, és az esővizet is "felfogják", s arra is lehetőség nyílik, hogy a HC a szabad piacról szerezze be az elektromos áramot, amit most a Budapest Airporttól vásárolhat.

A kivitelező Swietelsky-Közgép konzorcium nevében Bodnár Ferenc azt mondta, hogy a most átadott épület alapterületere 9640 négyzetméter, és a három emeletes épület 17 hónap alatt elkészült és használatba vételi engedélyt is kapott. Ughy Attila, a HC-nak helyet adó XVIII. kerület polgármestere elmondta, hogy az új irányító központ megépítésével a HungaroControl hosszú távon fejezte ki elköteleződését a XVIII. kerület mellett, s a társaság számos módon - például a különböző képzésekkel - járul hozzá a település életéhez.