Decemberben a belföldi vendégek 601 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 48 százaléka. A vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké azonos mértékben, 2 százalékkal nőtt az egy évvel azelőttihez képest. 2012-ben a belföldivendég-éjszakák száma 10 millió 309 ezer volt, a vendégek száma 0,5 százalékkal csökkent, az éjszakáké 1 százalékkal emelkedett - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év utolsó hónapjában a külföldi vendégek 649 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 10, az éjszakáké 14 százalékkal nőtt 2011. decemberhez viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 52, a szállásdíjbevétel 59 százaléka származott külföldiektől.

A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma változó képet mutatott: az Ausztriából és a Romániából érkezők esetében csökkent, Németországból, az Egyesült Királyságból, Csehországból, az Egyesült Államokból, Olaszországból és a Spanyolországból érkezők esetében nőtt a hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül az egy- és a kétcsillagos egységek kivételével minden kategóriában növekedést regisztráltak. Tavaly összességében a külföldivendég-éjszakák száma 11 millió 300 ezer volt, a vendégek száma 8,1, az éjszakáké 8,5 százalékkal emelkedett.

Olcsóbb szobák

Decemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (14 724 forint) 6,7 százalékkal csökkent az előző év decemberéhez képest, elsősorban az erősebb forint hatására - az év utolsó hónapjában az átlagos forint/euró árfolyam 285 forint volt, 19 forinttal erősebb, mint egy évvel korábban -, míg az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) (5695 forint) stagnált. Az egyes kategóriák között jelentősen eltér az átlagár, a legmagasabb az ötcsillagos (28 756 forint), a legalacsonyabb a kétcsillagos egységekben (6955 forint) volt.

A megfigyelt időszakban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 4,5 százalékkal emelkedett 2011 decemberéhez képest. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás fogyasztóiár-indexe decemberben 4,5 százalék volt. A szálláshelyek 19,2 milliárd forint bruttó árbevételt, ezen belül 9,7 milliárd forint szállásdíjbevételt értek el.

2012. január-decemberben 270,3 milliárd forint bruttó árbevételt jelentettek a kereskedelmi szálláshelyek, ami folyó áron 6,5 százalékkal haladta meg a 2011. évit. A szállásdíjbevétel 152 milliárd forint volt, ami folyó áron 8,2 százalékos növekedést jelentett - írta a KSH.