Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon sok vállalat még kivár, esetleg felméri a várható következményeket, amelyek pedig már döntöttek, azok nem írják elő a koronavírus elleni oltás felvételét alkalmazottaik számára - írja a G7 cégek körében végzett felmérése alapján. Az ország legnagyobb foglalkoztatóit, illetve több mint hatvan kis- és középvállalatot kérdeztek meg. Bár nagyjából csak a vállalatok negyedétől kaptak választ, ezek is elég jól mutatják, milyen dilemmákkal szembesülnek a vállalatok.

A több mint hétezer főt foglalkoztató Lidl és a tízezer alkalmazottal rendelkező Tesco nem tervezi kötelezővé tenni az oltást munkavállalóinak. A két láncon kívül a legnagyobb foglalkoztatók közül más még nem döntött. A náluk is több alkalmazottal rendelkező Spar ugyanúgy vizsgálja még a helyzetet, mint a Mol, az OTP vagy a BKV. Az egyetlen nagy foglalkoztató, amelyről már elterjedt a sajtóban, hogy kötelezővé tenné az oltást, a Richter volt, Beke Zsuzsa kommunikációs vezető azonban a G7-nek cáfolta ezt.

Jelenleg a magyar felnőtt lakosság nagyjából 30 százaléka oltatlan, így nagy átlagban a vállalatoknál is az alkalmazottak ekkora részét érintené egy ilyen intézkedés. Bár biztosan lennének olyanok, akik a kényszer hatására felveszik a vakcinát, valószínűleg sokan így sem tennék meg ezt, és inkább a fizetés nélküli szabadságot, illetve az elbocsátást választanák.

Magyarul annak, aki kötelezővé teszi alkalmazottai számára az oltást, valószínűleg a létszám érezhető csökkenésével kell számolnia, és gondoskodnia kell a kieső munkaerő pótlásáról.