Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csányi Sándor OTP-vezér Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-je közvetett irányítást szerez az egyik vezető budapesti magánegészségügyi szolgáltató, a Budai Egészségközpont Kft. felett - derül ki Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapjáról. A GVH-nak ugyanis még engedélyeznie kell az összefonódást. A Bonitás 2017. július 10-én már adásvételi szerződést kötött a Budai Egészségközpontot tulajdonló Medikomp Kft.-vel, amely a kórház-főigazgató Varga Péter Pál családi cége. (Csányi Sándor 260 milliárd forintos becsült vagyonnal az első a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 listán - a szerk.)

A Medikomp 2016 novemberében megvásárolta tulajdonostársainak üzletrészét a Budai Egészségközpontban - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Egy évvel korábban a Medikompnak még "csak" 40 százalékos tulajdonrésze volt a cégben, 50 százaléka a Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz köthető luxemburgi Primátum FCP Investmentnek, 10 százaléka pedig Heim Péter egyik pénzügyi cégének, a Sphaera Investments Zrt.-nek. Heim a magyar kormánynak is dolgozózó Századvég Gazdaságkutató Zrt. egyik alapítója és jelenleg kisebbségi tulajdonosa, míg a Századvég Gazdaságkutató többségi tulajdonosa a londoni nagykövetté tavaly kinevezett Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A Budai Egészségközpont a honlapja szerint Budapest egyik vezető magánegészségügyi intézménye, mintegy 45 szakterületen nyújt járóbeteg ellátást több mint 150 orvossal. A vállalkozást 2000-ben alapította Varga Péter Pál; kezdetben ortopédiai szakrendelést nyújtottak, majd elindították a vállalati egészségügyi szolgáltatásokat, köztük a szűrővizsgálati programokat. Ők üzemeltetik 2005 óta az Országos Gerincgyógyászati Központot. Jelenleg három telephelyen működnek, ahol szakorvosi vizsgálatokat, diagnosztikai tevékenységet, foglalkozás-egészségügyi ellátást és menedzserszűréseket végeznek.

A cég nettó árbevétele a 2015-ös 4,8 milliárdról 2016-ban 5,5 milliárd forintra nőtt, az adózott eredménye 155 millió forint volt. A társaság tavalyi beszámolójából azonban az is kiderül, hogy az árbevétel nagyobb része, mintegy 3,4 milliárd forint az OEP-szerződött betegellátásból származott, míg a fennmaradó rész a magánegészségügyi szolgáltatásból és egyéb tevékenységből.

A munkaerő megtartása érdekében tavaly bérfejlesztést hajtottak végre, ennek ellenére a fluktuáció magas: a 87 új munkavállaló mellett 76 fő volt a távozó. Az átlaglétszám a 2015-ös 285-ről 2016-ra 306 főre nőtt, ebből 35-en részmunkaidőben dolgoztak.

A Budai Egészségközpont kötelezettségállománya tavaly év végén megközelítette az 1,9 milliárd forintot, ebből több mint félmilliárd volt a beruházási és fejlesztési hitel, míg közel 1,4 milliárd forint a rövid lejáratú kötelezettség - ennek mintegy felét tette ki a szállítók felé fennálló tartozás. A cégnek 2013 óta 1,5-2 milliárd forint közötti kötelezettségállományt kell kezelnie.