A hivatal a villamosenergia-piaci szereplők bejelentéseiből és a sajtóhírekből arról értesült, hogy az Energy Exchange Austria (EXAA) 2010. május 17-től át kívánja venni az úgynevezett „day-ahead" (a következő nap óráira vonatkozó) áramaukciók lebonyolítását a prágai energiatőzsdétől, amelyen magyar áramtermékkel is kereskedhetnek. Ha az EXAA nem rendelkezik a megfelelő engedéllyel, az a magyar jogszabályokba ütközik.

A tranzakció körüli bizonytalanságok és a tények tisztázása érdekében a hivatal információkat kért a PXE Magyarországi Fióktelepétől, a PXE Magyarországtól. Többek között arra is kíváncsi a hivatal, hogy a PXE fenntartja-e a szervezett villamosenergia-piaci működési engedély iránti kérelmét. Ugyanakkor a hivatal nyilatkozatot kér az EXAA-tól arra vonatkozóan, hogy kíván-e engedélykérelmet benyújtani a Magyar Energia Hivatalhoz, és ha igen, akkor annak melyik típusát.

A Magyar Energia Hivatal bekérte a PXE Magyarországtól az EXAA és a PXE közötti ügylet részletes leírását, kiemelten arra, hogy mely szereplő, milyen tevékenységet, milyen engedély alapján kíván végezni. A hivatal kéri továbbá, az érintettek nevezzék meg azt is, hogy a tevékenységet milyen jogszabály alapján kívánják végezni.