A ManpowerGroup negyven országban több mint 40 000 munkáltatót kérdezett meg a következő negyedéves terveiről. A felmérés szerint a magyarországi munkáltatók 19 százaléka munkaerő-csökkentést tervez, de több ágazatban élénk munkaerőkeresletre lehet számítani a következő időszakban. 

A 250 főnél nagyobb cégek esetében a legmagasabb a Nettó Foglalkoztatási Mutató értéke (16 százalék), de a középvállalatok mutatója is 9 százalékos. A foglalkoztatási mutató 13 százalékos átlagos értéke egyébként jelentősen magasabb a tavalyi 2 százalékos szintnél, de még így is elmarad az előző negyedév 17 százalékos arányától. 

A legnagyobb bővülés az IT, technológia, távközlés, kommunikáció- és médiaágazatban várható, de a kis- és nagykereskedelemben is 30 százalékos felfutás prognosztizálható. A következő időszak vesztesei lehetnek viszont az éttermek és hotelek, az oktatás, az egészségügy és a kormányzati szektor, ahol az orosz-ukrán háború kitörése előtt létszámcsökkenést vetítettek előre. 

A globális Munkaerőpiaci Előrejelzést figyelembe véve a legnagyobb, 40 százalékos munkaerőbővülést Brazíliában várják, de a svéd, indiai, mexikói és kolumbiai vállalatokra is hasonló optimizmus jellemző. Az EU-s országok közül Hollandiában, Belgiumban és Írországban is 30 százalék feletti bővítésre számítanak. 

A V4-országok jelentősen lemaradnak a többi tagállamhoz képest: Szlovákiában és Csehországban 11 százalékos, Lengyelországban pedig csak 5 százalékos munkaerőbővítési kilátásokkal vágnak neki a cégek a következő negyedévnek. A legrosszabbul Görögország járhat, ahol 2 százalékos csökkenést jeleznek előre.