Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtöktől alkalmanként legfeljebb 25 ezer forint értékben lehet tankolni a Shell magyarországi, kisnyomású kútoszlopokkal felszerelt töltőállomásain bármely típusú üzemanyagot – jelentette be a cég. Az intézkedés 106 benzinkutat érint: ezek közü30 Budapesten, 76 pedig vidéken működik.

Ez azt jelenti, hogy a 480 forintos árstopolt üzemanyagból egyszerre 52,08 litert tudnak egyszerre venni az autósok.

A lépés célja, hogy az alapvetően személyautó forgalmat kiszolgáló kisnyomású kútoszlopoknál kiküszöbölje a hirtelen nagyarányú készletlefogyást - írta az olajcég.

Emellett továbbra is érvényben marad a február 22-én bejelentett százliteres korlátozás a nemzetközi tranzitútvonalak mellett lévő tizenkét állomáson. A többi, nagynyomású kútoszloppal felszerelt állomáson korlátozás nélkül tölthetik fel járműveiket a vásárlók.

A cég magyarázata szerint a régiós viszonylatban alacsonynak számító magyarországi üzemanyagárak hatásaként az utóbbi hetekben rekordszinten nőtt az üzemanyag-kereslet a hazai töltőállomásokon. Az értékesítés volumene a nemzetközi tranzit teherforgalom, a szomszédos országokból tankolni átlátogató kamionosok és személyautósok, valamint a tavaszi mezőgazdasági munkákat végző gazdálkodók beszerzései miatt kiugró mértékben megemelkedett a korábbi évekhez képest. A nagy tételben tankolók már rendszeresen vásárlói az eddig jellemzően csak a hazai lakosság által használt kutaknak is.

Kedden és szerdán több, főleg kisebb magánbenzinkút kényszerült bezárni, vagy jelentősen csökkenteni a kiadott üzemanyag mennyiségét ellátási problémák miatt. Van olyan kút, ahol csak 5 litert lehetett tankolni, van olyan is, amely legközelebb csak március 24-re vár üzemanyagot. Sok nyitva tartó kúton hosszú sorok alakultak ki az ellátási hiánytól való félelem miatt. A nyugati és északi országrészben az osztrák és szlovák üzemanyag-turisták is rontanak a helyzeten.

Közben újra emelkednek az árak, péntekről a benzin 640, a dízel 717 forint lenne literenként, ha nem lenne az árstop. 

A Mol szerda este közölte, a vállalat nyomon követi a világpiaci folyamatokat és folyamatosan vizsgálja, milyen intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy biztosítsa az egyenletes, országos ellátást. A cég a megnövekedett igények ellenére is ki tudja szolgálni a hazai autósokat, hiszen jelenleg is teljes kapacitással, a szokásos mennyiségben állítja elő az üzemanyagot. A vállalat készletei és termelése stabil bázist ad ahhoz, hogy zavartalan legyen az ellátás.

A magyar olajcég nagyjából ugyanannyit termel, mint eddig, és az import leállása miatt kieső mennyiséget is tudja önerőből pótolni. Maximum átmeneti üzemanyaghiány léphet fel, amíg a tanker oda nem ér, hogy újra feltöltse a kutat – hangsúlyozta Hernádi, aki szerint csak a 70, 80, 100 literes mennyiségi korlátozások fordulhatnak elő, de egy személygépjármű megtankolása nem fog problémát jelenteni - mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. vezére az ATV-ben.