Az ügyről az amerikai igazságügyi minisztérium is kiadott egy közleményt, amelyből kiderül, hogy olyan megállapodást kötöttek a Microsofttal, amelynek értelmében a bírságot be kell fizetnie a vállalatnak, de a bűnösségüket nem kell elismerniük.

A hvg.hu szerint hogy a vizsgálatba az FBI-t és az amerikai tőzsdefelügyeletet is bevonták, és az derült ki, hogy 2013-tól legalább 2015-ig a cég egy magas rangú vezetője és több alkalmazottja közvetítők bevonásával értékesített a kormányzati szféra számára szoftvereket, az ügyletért pedig kedvezményes árakat könyvelt el, ám az állami szervek valójában magasabb áron jutottak hozzá a programok licenszéhez, a különbözet pedig "korrupt célokra használták fel".

Az amerikai kormányzat vizsgálata kiderítette, hogy a cég leányvállalatának egyes alkalmazottai hamisan arról tájékoztatták a Microsoftot, hogy a szokásosnál nagyobb engedményt kell adniuk a magyar kormányzati szervek által igényelt szoftverek árából - írta az MTI az amerikai minisztériumi közleményre hivatkozva. A Microsoft Hungary elismerte, hogy legalább 2013 elejétől 2015-ig a leányvállalat egyik vezetője és más munkatársai megnövelték a haszonkulcsot a szoftverlicencek magyar kormányzati szerveknek való eladásakor. "Ennek elősegítése érdekében a Microsoft Hungary vezetői és alkalmazottai hamisan arról tájékoztatták a Microsoftot, hogy túlzó árengedményekre volt szükség a Microsoft-szoftvereket kormányzati vásárlóknak forgalmazó viszonteladóknál" - olvasható a közleményben. Egyben leszögezték azt is, hogy a kedvezmény nem a kormányzati vásárlókhoz került, hanem korrupciós célokra használták fel, miközben hamisan "árengedményként" könyvelték el.

A Microsoftnak még 16,5 millió dollárt (közel 5 milliárd forintot) is be kell fizetnie kártérítésként a tőzsdefelügyeletnek.

Amerikai sajtójelentések szerint Brad Smith, a Microsoft elnöke hétfőn küldött körlevélben hangsúlyozta: a fizetendő büntetésről szóló megállapodásokra "munkatársak teljességgel elfogadhatatlan helytelen viselkedése miatt" került sor. "Etikus üzleti gyakorlat ügyében nincs helye kompromisszumnak". Smith egyúttal közölte azt is, hogy a Microsoft Hungarynál érintett dolgozók már nincsenek a vállalatnál - írta az MTI.

A botrány kirobbanása után négy vezetőt rúgtak ki a Microsoft Magyarországtól. Egyikőjük, Sagyibó Viktor a Miniszterelnökségen kapott állást, Papp Istvánnak pedig egy egészen új pozíciót kreáltak az államigazgatásban: a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) egy korábban nem létezett pozíciójában kezdhetett dolgozni - írta a hvg.hu.