A Neo FM indulása óta már több alkalommal megszegte a médiatörvényt, hol a reklámidőt lépte túl, hol az előírtnál kevesebb hírösszefoglalót és hírműsort sugárzott - állapította meg a hatóság. A kezdetben enyhébb szankciókat egyre komolyabb kötbér-büntetések követték, a legnagyobb büntetést, mintegy 25 millió forintot, tavaly decemberben szabta ki a Médiatanács.

A ma kiszabott pénzbüntetést azért kapta a rádió, mert novemberben tíz alkalommal a 20 órakor előírt 15 perces hírösszefoglaló helyett rövidebb hírműsorokat sugárzott. A szankció mértékének megállapításakor a Médiatanács tekintettel volt a jogsértés ismételt jellegére, hiszen a kereskedelmi rádió működése óta egyik hónapban sem teljesítette maradéktalanul a szerződésben vállaltakat.

A Neo FM nem teljesítette a szerződésében szereplő magyar zenei arányt sem, azonban a jogsértés csekély mértéke miatt a Médiatanács most csak figyelmeztetésben részesítette a médiaszolgáltatót. A rádió a kulturális események, a nem pártpolitikai, civil önszerveződéseket bemutató műsorszámok közreadásával is elmaradt.

Helyi frekvenciákat pályáztatnak

A Médiatanács összesen hét helyi rádiós médiaszolgáltatási jogosultság pályázati felhívás-tervezetének elfogadásáról is döntött. Ezek a Kalocsa 100,0 MHz, Cegléd 92,5 MHz, Ajka 88,8 MHz, Szentes 106,1 MHz, Hódmezővásárhely 97,6 MHz és Szeged 95,4 MHz és a Budapest 102,1 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek hasznosítására irányulnak.