Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország 1,4 millió tonna kőolaj- és kőolajtermék-tartalékkal rendelkezik, ebből Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mol Nyrt. kérésére 400 ezer tonnát szabadított fel, amelyből végül a Mol 255 ezer tonna kőolajat használt fel.

Magyarország kőolajtartalékának mennyiségét a Nemzetközi Energia Ügynökség előírásainak megfelelően állapították meg, azaz az országnak 90 napra elegendő kőolaj- és kőolajtermék-készletet kell tartania. Ez nyersolajat, valamint benzint és dízelt jelent a hazai fogyasztás arányában. A Mol által felhasznált kőolajmennyiség pótlásáról a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek kell gondoskodnia - jelezte az MTI szerint államtitkár.

Ezek az intézkedések is azt mutatják, hogy "nagyon jól vizsgázott a magyar kőolaj biztonsági készletezési intézményrendszer" - véli Kaderják Péter.

A biztonsági kockázatok elkerülését nagyban segítette, hogy megépült az Adria kőolajvezeték, az ezen érkező könnyebb kőolajat keverte össze a Mol a Magyarországon tárolt nehezebb típusú kőolajjal, így biztosította költséghatékonyan a belföldi ellátást - mondta az államtitkár a Kossuth Rádióban.