Egy, a parlamentben kedden éjfélkor benyújtott törvénymódosító javaslat szerint összevonná és koncesszióba adná a kormány a hulladékkezelés teljes rendszerét. Azt egyetlen cégnek adnák. Az innovációs minisztérium kétharmados törvénybe foglaltatná a parlamenttel a változásokat.

A koncessziót elnyerő cég jogosult lenne az országos szemétdíjakra, a hulladékkezeléssel kapcsolatos egyéb, hatóságilag megállapított tarifákon számlázott bevételekre és az általa eladott hulladék ellenértékére.

Egy új, mesterséges monopóliumot hoznának létre az országban, ami megkapná egész Magyarország hulladékgazdálkodásának megszervezését. Az állam döntené el, hogy hosszú távra ki kapja ezt lehetőséget - írja a Szabad Európa hírportál, amely megkérdezte a Mol Nyrt. olajipari vállalatot, hogy ők vennék-e át a hulladékgazdálkodást, mivel elég kevés cég van az országon, amely egy ekkora feladatot rövid felkészüléssel el tudhat vállalni.

A vállalat a konkrét kérdésekre nem válaszolt, az alábbi választ küldte a portálnak:

"A Mol támogatja az Európai Uniónak azt a törekvését, hogy a következő 10 évben jelentősen megnövelje az újrafeldolgozásából származó anyagok felhasználását. Egyetértünk azzal a kormányzati szándékkal, amely ezt a célt szolgálva hatékonyabbá tenné a hazai hulladékgazdálkodás rendszerét. A Mol jelenleg 100-120 000 tonna saját hulladék sorsáról gondoskodik, és emellett jelentős mennyiségű külső hulladék kezelésére is képes, illetve belépett a műanyag-újrahasznosítás területére is. A Molé az egyik legnagyobb hulladékgazdálkodási rendszer Magyarországon, és folyamatosan keresi a bővítési lehetőségeket. Vizsgáljuk a Parlament elé benyújtott törvényjavaslatot."