− A gazdasági recesszió hatásai a tanácsadó szektort is keményen érintették. Mit jelent ebben a környezetben egy új ügyvezetői kinevezés: kihívás vagy inkább küzdelem?

− A lehető legizgalmasabb feladat, különösen mert a regionális pozíció megtartása mellett vállaltam el a magyar ügyvezetői szerepet. Komoly elismerésnek tartom, hogy az európai szakmai vezetői szereppel párhuzamosan az üzleti vezetésben is kipróbálhatom magam. Ráadásul egy olyan cégről beszélünk, amely sokat tett le eddig is az asztalra és turbulens időkben is sikeresen helytállt. Az a küldetésem, hogy ezt a sikerességet továbbvigyem, miközben friss energiát hozzak az Aon Hewitt életébe.

− Sokat hallunk arról, hogy a magyar vezetők a nehéz környezet miatt egyre kevésbé rendelkeznek hosszú távú vízióval. Ön tud jövőképet festeni a kollégáknak új vezetőként?

− Valószínűleg minden üzleti vezetőben átértékelődött az időtáv kérdése. Vajon tervezhetünk öt évre vagy akár csak háromra a jelenlegi környezetben, amikor egy negyedév is sorsdöntő lehet? Úgy gondolom, sokkal rugalmasabbnak kell lennünk, gyorsabban kell reagálni a piac és az ügyfelek elvárásaira, és fontos, hogy képesek legyünk ennek megfelelően alakítani a működésünkön. Emellett hiszem, hogy ebben a környezetben még fontosabb a tiszta vízió és az, hogy milyen értékeket képvisel a vállalat. Ez egyértelmű a csapatunknak: amellett tesszük le a voksunkat, hogy az ember a legfontosabb érték, éppen ezért abban segítjük a magyar vállalatokat, hogy jobb munkahelyek legyenek.

− Hogyan változik az ügyfelek, a piac számára az Aon Hewitt a következő időszakban?

− Kicsi ország vagyunk, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet világszínvonalú szolgáltatást nyújtani. Már jelenleg is olyan szakértelemmel és tudással rendelkeznek tanácsadóink, hogy Budapestről menedzselünk számos globális projektet, ha elkötelezettséggel kapcsolatos mérésről és tanácsadásról van szó: ránk gondolnak. Erre büszkék vagyunk és ezt szeretnénk tovább erősíteni a jövőben is, egy elkötelezett csapattal, világszínvonalú és profi segítséget nyújtani azon ügyfeleinknek, akik szeretnének dolgozni munkatársaik elkötelezettségén. Emellett a válság bennünket is arra késztetett, hogy átgondoljuk működési modellünket.

− Nem volt még az Aon Hewitt (korábban Hewitt) történetében női ügyvezető. Minek köszönhető, hogy ön lett az első?

− Ez valóban így van, ezzel együtt nem merült fel bennem, hogy ennek különös jelentőséget tulajdonítsak. Sokat tettem eddig is a cégért, és még többet igyekszem a jövőben tenni. Számomra ennek az elismerése az ügyvezetői kinevezés, és nincs összefüggésben azzal, hogy nő vagyok. Emellett persze nehéz nem észrevenni, hogy a tanácsadói iparágban is inkább férfiak ülnek az első számú vezető székében.

− Azt mondják, a női vezetők élete kész logisztikai bravúr. Ön hogy látja ezt néhány hét után az ügyvezetői székben?

− A női vezetők tipikus harcát vívom: maximálisan teljesíteni a munkában, úgy, hogy közben a családomat és egyéb szenvedélyeimet se hanyagoljam el. Talán lehetetlen küldetés, de megpróbálom. Jelenleg két fronton is új kihívások előtt állok: friss feleségként és friss ügyvezetőként is helyt kell állnom, de ezt igazából inkább élvezem.

− Magyarországon az átlaghoz képest hogyan bánnak a Legjobb munkahely felmérés győztesei a női munkatársakkal?

− A győztesek között több olyan vállalat is van, amely felismerte, hogy támogatni kell a nőket, illetve közvetetten a családokat is. A leggyakoribb segítség a részmunkaidős foglalkoztatás, a rugalmas munkavégzés támogatása, valamint a mentor programok. Magyarországon még gyerekcipőben járunk a nők vezetővé válásának támogatásában, és még a nők sem érzik magukat egyenrangúnak. Ha például az elvárt fizetésről kérdezzük a női és férfi munkavállalókat, azt tapasztaljuk, hogy a nők 10-15 százalékkal alacsonyabb fizetést kérnek maguknak. Ez jól mutatja a probléma magját: sokszor a nők gördítenek maguk elé akadályokat és ők tartják magukat kevesebbre, mint amennyire valójában képesek lennének. Emiatt azt gondolom, hogy nemcsak a céges programokra kell várni, nekünk nőknek is akad tennivalónk a saját magunkba vetett hitünkkel kapcsolatban.

Karrierív

Veres Rita a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen vezetés-szervezés szakon és marketingkommunikáció mellékszakirányon végzett. A szakember 2000-ben csatlakozott az Aon Hewitthoz gyakornokként, ezt követte a tanácsadói munkakör. Majd a magyar Legjobb munkahely felmérés projektvezetője volt 2004-től, amelyet 2006-ban a felmérés kelet-közép-európai kiterjesztésének megálmodása és kivitelezése követett. Egyre több regionális és globális projektmunka, valamint feladat után 2009-ben kérték fel az üzletág vezetésére Európában. Ekkorra már a hazai szervezetben is a menedzsment tagja volt, 2012 végén pedig átvette a stafétát Balázs Györgytől, és a magyar cég ügyvezetője lett.