Gazdasági és környezetvédelmi szempontból is különleges az Unilever bővítés alatt álló nyírbátori háztartásvegyipari gyára: amellett, hogy az itt előállított műanyag csomagolóanyagok 70 százaléka újrahasznosított forrásból származik, a villamos energiát 2021-től 100 százalékban megújuló energiaforrásból nyerik, a jelenleg zajló beruházás során pedig az 54 régi, lebontott ipari épület maradványait is újrahasznosították. A bővítést követően ez az üzem lesz globálisan a vállalatcsoport második legnagyobb hatékonysággal működő háztartásvegyipari gyára, amely a kelet-európai régió piacainak 90 százalékát fedi majd le - írja közleményében az Unilever Magyarország az 5 milliárd forint értékű bővítési beruházásról.

Az Unilever harmadával bővíti az üzem alapterületét, a beruházás eredményeként az egység termelési kapacitása mintegy a negyedével, a foglalkoztatottak létszáma pedig közel 10 százalékkal nő. A Domestos mellett a Cif, a Coccolino, a Flóraszept, a Surf vagy az Omo termékei készülnek.

A saját erőből finanszírozott beruházás keretében a brit-holland anyavállalat stratégiai fontosságú európai üzeme 2020-tól 2022-ig terjedő időszakban egy 11 000 négyzetméteres csomagolócsarnokkal, hat új gyártósorral és egy 8000 négyzetméteres, korszerű, automatizált magasraktárral bővül. A bővítést követően a nyírbátori üzem lesz globálisan a vállalatcsoport második legnagyobb hatékonysággal működő háztartásvegyipari gyára, továbbá itt készül majd az Unilever régiónkban forgalmazott háztartásvegyipari termékeinek 90 százaléka, melyek iránt jelentősen megugrott a kereslet az elmúlt időszakban. Bár a gyár működése magas fokon automatizált, az Unilever fontosnak tartja az üzem dolgozóinak folyamatos továbbképzését, szükség esetén pedig átképzését is.