Az Országgyűlés júniusban fogadta el a nyugdíjas-szövetkezetekről szóló jogszabályt, és reményeik szerint hamarosan meg is alakulnak az első ilyen szerveződések. Ez önkéntes dolog, szabadon választható - mondta Nyitrai Zsolt, megjegyezve: együtt, összefogva mindig hatékonyabban, gyorsabban lehet előre jutni.

Több mint kétmillió nyugdíjas van, akik közül sokan szeretnének dolgozni. Ráadásul vannak piaci szegmensek, például a kereskedelemben, ahol munkaerőhiány van - jegyezte meg Nyitra Zsolt.

Monspart Sarolta, az Idősek Tanácsának tagja, tájfutó világbajnok azt mondta: ő maga sem örült annak, amikor elküldték nyugdíjba, és sokan vannak még így. Példaként említette, hogy gyaloglóklubokban is sok nyugdíjassal találkozik, akik szeretnének dolgozni.

A jogszabály szerint a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozásához legalább tíz tagra van szükség. A nyugdíjasoknak a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel, és a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják.