"A jövőben nem befektetőt, hanem a vagyonra vevőt keresünk, de a két felszámolás esetében külön-külön" - fogalmazott Jendrolovics Péter Pál, az MTI kérdésére. Elmondta, ezzel eltűnt annak az esélye, hogy belátható időn belül újraindulhat a termelés a tavaly ősszel leállt üzemben. Megjegyezte, különválik az ingatlanvagyonnal rendelkező Kapuvári Hús Zrt. általa irányított, illetve a modern technológiát tulajdonló Kapuvári Bacon Kft. másik biztos által felügyelt felszámolása, miután közös pályázaton kétszer sem volt érdeklődő a mintegy kétmilliárd forintra értékelt vagyonra.

Részletek közlése nélkül a felszámolóbiztos megerősítette az MTI értesülését, hogy az utóbbi hetekben mutatkozott érdeklődés egyes vagyonelemek iránt. Az értesülés szerint ebbe a körbe tartozik a városi hálózatba is hőt betápláló fűtőmű és a húsgyár víztornya is.

A tavaly ősszel leállt üzemet működtető Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. vagyonát először áprilisban, majd júniusban hirdették meg, összesen mintegy kétmilliárd forintért, de egyik esetben sem érkezett érvényes pályázat. A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Cégközlönyben közzétett végzése szerint egy tavaly szeptember 17-én benyújtott kérelem alapján rendelte el a bíróság a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását.

A december eleji hitelezői tájékoztatón az hangzott el, hogy a dolgozók járandóságának teljes kifizetésére akkor van matematikai esély, ha sikerül eladni a gyár vagyonelemeit. Ezen felül mintegy 3,5 milliárdos beszállítói és négymilliárdos egyéb követelést tartottak akkor nyilván. A határidőig mintegy 120 hitelezői bejelentés érkezett, összesen körülbelül 7,6 milliárd forint értékben.

LMP: a kapuvári húsgyár válhat a Fidesz Hajdú-Bét-ügyévé

Az LMP szerint a kapuvári húsgyár válhat "a Fidesz Hajdú-Bét-ügyévé" - mondta Lengyel Szilvia független országgyűlési képviselő a tavaly ősszel bezárt üzem előtt tartott sajtótájékoztatón hétfőn. Lengyel Szilvia emlékeztetett, hogy mindeddig rendezetlen a cégtől elbocsátott négyszáz egykori dolgozó és a beszállítói számlák sorsa. A rendszerváltás óta egyetlen kormányzat sem teremtett olyan gazdásági környezetet, amely szavatolta az élelmiszeripar hosszú távú versenyképességét, az ebből élő családok megélhetését - közölte a politikus. A magas áfa, a feketegazdaság térnyerése és a fejlesztések elmaradása miatt esélye sincs a Kapuvári Húsipari Zrt.-nek a fennmaradásra - tette hozzá. "A magyar húsipar sajnos, nem képes önerőből talpra állni, és láthatjuk azt is, hogy az államtól sem várhat segítséget" - fogalmazott, Pápa, Gyula és Kaposvár húsgyárának esetét hozva példaként.