Dorkota Lajos elsőként meg kívánja vizsgálni a hivatal jelenlegi működését, miután módosult a MEKH feladat- és jogköre is. A változásokat az új szervezeti és működési szabályzat fogja tartalmazni. Dorkota úgy tudja, hogy nincs a hivatalnál belső ellenőrzés sem, tehát ezt is pótolni kell. Az ütőképes csapat felállításába beleértendő az is, hogy az új elnök új, a korábbi munkái során már bevált munkatársakat is hoz magával, akiket azonban még nem kívánt megjelölni.

Új feladatai között kiemelten fontos lesz, hogy számszerű adatokkal gyorsan és hatékonyan segítse, támassza alá a kormány által megkezdett rezsicsökkentést. Irányításával a hivatal továbbra is ellenőrizni fogja, hogy a szolgáltatók végrehajtották-e a rezsicsökkentést, megfelelően állították-e ki a számláikat, s ha nem, akkor a MEKH bírságot fog kiróni rájuk. A MEKH-hez került víziközmű szolgáltatás hatósági felügyelete terén Dorkota az első fontos teendőnek az új szolgáltatók kijelölését tekinti, valamint a 10 százalékos rezsicsökkentés előkészítését, de itt még fel kell állítani a jogszabályi kereteknek megfelelő szervezetet is a hivatalban.

A MEKH az egyetemes közműszolgáltatás minden területén vizsgálni fogja, hogy milyen további tartalékok vannak a rezsicsökkentésre. Megállapításai alapján a kormánynak tesz majd javaslatot, amely - a szokásos rend szerint - az Országgyűlés elé viheti a kérdést.

A hivatal a földgáz, villamos energia, távhő és a víziközmű-működtetési tevékenységekkel kapcsolatos hatósági felügyeletet, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggő díjszabályozás előkészítő feladatokat látja el.