A gazdaság növekedési pályájának hosszú távú biztosításához segíteni kell a Magyarországon sikeres hazai vállalatok kijutását a nemzetközi piacokra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Székesfehérváron. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető támogatói oklevelet adott át a Videoton Holding Zrt. vezetőinek.

A közel 9000 embert foglalkoztató cég működése nemzetgazdasági szempontból is meghatározó - mondta az MTI szerint Szijjártó. Az elektronikai vállalatcsoport 430 millió forintot nyert el bulgáriai telephelyének fejlesztésére a Külpiaci növekedési támogatás programjának keretében. A projekt összköltsége 860 millió forint.

Szijjártó Péter szerint a magyar cégek nemzetközi terjeszkedése hosszú folyamat, de jó hír, hogy a gazdaság dimenzióváltása már megkezdődött, s egyre több hazai szereplő hoz létre jelentős beruházásokat külföldön. A kormány "kifektetési stratégiája" épp az ilyen vállalatok támogatására szolgál.

Eddig ötven cég kapott összesen 70 milliárd forintot, amelyek erre alapozva 140 milliárd forint értékben hajtanak végre fejlesztéseket külföldi érdekeltségeiknél. A listát Románia vezeti, itt tizenöt beruházást hirdettek meg, ezt Szerbia követi tíz projekttel.

A Videoton az Európai Unió három legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatója közé tartozik. Termékeinek mintegy háromnegyede a külföldi piacokon talál vevőre - írja az MTI.