Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál az Index hétfői cikke után foglalkozott a céggel. Az Index szerint a távhősök támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége (MVM Partner Zrt.), a szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek. Hogy levigye az árakat, a kormány rátenyerelt a nyugati irányból érkező olcsó gázforrásra, azt ígérve, hogy abból közintézményeket, megszorult távhőtermelőket segít. Segített is, ezzel egy időben viszont helyzetbe hozott egy homályos tulajdoni hátterű magáncéget is, a MET Magyarország Energiakereskedő  Zrt..-t (MET), amelynek korábbi neve Mol Energiakereskedő volt.

Az Átlátszó ciprusi, svájci és kajmán-szigeteki cégiratokra hivatkozva állítja, hogy a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-t tulajdonló svájci MET Holding AG-ben 50 százaléka van az RP Explorer Liquid Fund Ltd.-nek, amelytől a szálak hazai üzletemberekhez vezetnek.

Az RP Explorer Liquid Fund Ltd. ciprusi cégnek az igazgatói Jan Kridla, Peter Olden és Nagy György. Közülük Jan Kridla már 2010-ben bekerült a MET (akkor még Mol Energiakereskedő) igazgatóságába, korábban a sokáig a Mol olajszállító partnerének számító Jukosz szlovákiai képviselője volt. Kridla és Olden tagjai a MET Holding igazgatóságának is, amelyben rajtuk kívül öt magyar állampolgár van, köztük Matos Zoltán volt energiahivatali elnök és Lantos Csaba üzletember is.

Az RP Explorer 30 százalékos tulajdonosa a ciprusi Westbay Holdings Ltd. A Westbay részvényeinek túlnyomó többsége a Ho-Me 2000 Vagyonkezelő Kft. tulajdonában van. A magyarországi cégadatok szerint a Ho-Me 2000 tulajdonosa az egykori Wallis-alapító Nagy György.

Az RP Explorer 20 százalékát a ciprusi Inather Trading Ltd. birtokolja. A ciprusi cégadatok szerint az Inather Trading Ltd. egyedüli tulajdonosa pedig a magyar Futball Invest 2007 Sportszolgáltató Zrt. Ennek a cégnek pedig a magyarországi cégadatok szerint a Videoton labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István a tulajdonosa.

Az RP Explorer másik két tulajdonosának - a Deneb Algedi Invest AG-nak és a Small Valley Investmentsnek - a háttere még nem ismert az Átlátszó szerint. A svájci cégadatokból annyit viszont azt megtudta az Index, hogy az egymillió svájci frankos tőkéjű Deneb Algedi vezetője a magyar Lakatos Benjámin, aki szintén tagja a MET Holding igazgatóságának, és korábban tagja volt a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezetőségének (akárcsak a MET Holdingban aláírási jogosultsággal rendelkező Kék Mónika). Lakatos a Mol sokat látott embere, mivel a Mol korábbi gázkereskedelmi vezetője is volt, és a Mol algyői gáztárolójának is volt irányítója.

Forrás: Átlátszo.hu

Reagált a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: minden szabályos

Az MVM Partner Zrt. évek óta aukción keresztül vagy pályáztatással érvényesíti a kapacitásokat, minden esetben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által akkreditált engedélyesekkel kereskedett - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a társaság mindig a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlatot fogadta el, földgázüzletági tevékenysége így az elmúlt két évben nyereséges volt, működésével az állami vagyont gyarapította. A szerződéseket az irányadó jogszabályoknak és saját belső szabályzatainak megfelelően kötötte meg az MVM Partner Zrt.
Az NFM azt követően adta ki állásfoglalását, hogy hétfőn kérdéseket intézett a kormányhoz az MSZP, miután az index.hu azt írta: offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az MVM kereskedőcége. A szocialisták arra kíváncsiak, kik állnak a kajmán-szigeteki és svájci vállalatok mögött, és a kormány miért nem közvetlenül a távhőszolgáltatóknak adja az olcsó gázt.
A minisztérium közölte azt is, hogy a kormány 2010 után egyebek mellett az olcsóbb beszerzési forrásból származó mosonmagyaróvári határkapacitáshoz (HAG) való hozzáférés megnyitásával érte el a korábban mesterségesen magasan tartott gázárak jelentős csökkentését.
A tájékoztatás szerint mindezt többek között a jogszabályi környezet átalakítása mellett az MVM Csoport gázpiaci szerepvállalása tette lehetővé, hogy a háztartások és a közintézmények olcsóbban juthassanak földgázhoz.
A minisztérium közölte azt is, hogy a magyar családok éves szinten több mint 240 milliárd forintot takarítottak meg a tavaly megvalósult rezsicsökkentésekkel.