A tavalyi esztendőben jelentősen megnőtt a heves és visszatérő jégverések miatt a kártérítések mértéke: a szinte azonos méretű biztosított területtel rendelkező társaság 2008-ban háromszor annyi kártérítést fizettet ki a növénybiztosítással rendelkező ügyfeleinek, mint egy évvel korábban - számolt be az MTI. A K&H felmérései szerint ugyanakkor a téli fagykárra biztosított növények - a belvízkárokat kivéve - jó állapotban vészelték át a telet, a vetéseket ért téli fagykárra március végéig nem érkezett kártérítési igény.

Az idei évtől az őstermelők kivételével a gazdálkodók kötelesek csatlakozni a nemzeti kárenyhítési rendszerhez, amely aszály, belvíz és tavaszi fagykár esetén nyújt kárenyhítést abból a kockázati alapból, amelynek fele termelői befizetésből, másik fele pedig az állam által biztosított kiegészítésből áll.

A kárenyhítési rendszer ugyanakkor az előző évben gyakori jégverés, valamint a szintén sűrűn előforduló vihar- és tűzkárok ellen nem biztosít védelmet, ezért ezekre a károkra üzleti alapon kell biztosítást kötniük a gazdáknak.