A külföldön ragadtaknak ingyenesen meghosszabbítja a Malév leállása miatt külföldön rekedt utasok betegség és  balesetbiztosítási fedezetét a Generali-csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) - közölte a társaság. Természetesen a fedezet a kiegészítő biztosításokra - pl. sportbalesetekre - nem terjed ki. A kockázatviselés a tényleges hazautazás időpontjáig, de legkésőbb 2012. február 6. hétfőn délelőtt 10 óráig áll fenn - közölte a társaság.

Azok az ügyfelek, akik előzőleg utazásképtelenségre vonatkozó (storno) vagy utasbiztosítást kötöttek, s most a Malév csődje miatt nem tudnak elutazni, a társaságtól visszakérhetik a fel nem használt biztosítás teljes díját - ott, ahol az ügyfél a biztosítást megvásárolta. Az egyik online alkuszcég, a CLB már jelezte: irodái soron kívül fogadják a biztosításukat visszaváltani akaró utasokat.

Amennyiben az utasnak sikerül a meglévő Malév-jegyét más légitársaság járatára átfoglalni, akkor az EUB a korábban megkötött storno-biztosítást érvényesnek tekinti a módosított jegyre is az eredeti jegyár összegéig. Azokban az esetekben, ahol az átfoglalás az eredetinél magasabb jegyárat eredményez, vagy pedig teljesen új jegyet vesz az utas, az új jegyre illetve a jegyár-különbözetre új biztosítást célszerű kötni.

Miután a storno biztosítás csak az utas részéről történő útlemondásra, betegség, családi tragédia miatt meghiúsult utazások esetén biztosít - önrész levonása után - a felmerült költségekre, a Malév hibájából meghiúsult utazások miatti kártérítésre nem alkalmazhatóak. Ez alól kivétel lenne a csoportos utas- és stornobiztosítás, amelyeket jellemzően a charterező utazási irodák kötnek s értékesítenek tovább az utasaiknak, ám az EUB ismeretei szerint az idei téli szezonban a Malév nem kapott charter-megrendelést utazási irodától.