A Főpolgármesteri Hivatal keddi, az MTI-hez eljuttatott, Tarlós István főpolgármester által aláírt közleménye szerint az árvíz kizárólag a Duna alatt közlekedő 2-es metróvonalat érinti, azonban sebességkorlátozás bevezetése nem indokolt. Ha a Duna vízszintje Budapesten eléri a 850 centimétert, a Batthyány téri állomást le kell zárni az utasok elől, és a szerelvények áthaladnak az állomáson. Az intézkedés keretében az állomás polgári védelmi kapuit bezárják, így a vonalon a közlekedés akkor is fenntartható marad, ha a Batthyány téri aluljárót esetleg elöntené a víz.

A 4-es metró munkaterületeit várhatóan az árvíz nem érinti, de a projektigazgatóság és a kivitelezők folyamatosan figyelik, észlelhető-e bárhol vízszivárgás.

A közúti korlátozásokkal kapcsolatban azt írták, korábban már lezárták a római-parti Királyok útját, ezért a 34-es busz a 134-es vonalára terelve közlekedik, és a 934-es is terelve szállítja az utasokat. A Margitsziget zárása miatt a 26-os buszok 19 órától nem közlekednek, a római-parti Nánási út várható zárása miatt pedig a 106-os buszokat szerda reggeltől a hatóság döntésének függvényében szintén terelik, és rövidített útvonalon közlekednek.

Csütörtökön üzemkezdettől a Lánchíd pesti aluljárója várhatóan víz alá kerül, ezért a 2-es villamosok a Közvágóhídtól csak az Eötvös térig közlekednek, a Március 15. tér és az Eötvös tér között pedig csak egy vágányt használhatnak. Emiatt hétköznap csúcsidőben két villamos mindig párban, egymás után indul a Március 15. tértől az Eötvös tér felé. A 2-es villamospótló autóbuszokat a BKK meghosszabbított útvonalon, a Nyugati pályaudvar és Széchenyi István tér között közlekedteti. Az alsó rakpartok kedd esti lezárása miatt a belvárosban és a párhuzamos utakon jelentős torlódásokra lehet számítani, így a 2-es villamos és a pótlóbusz helyett a sűrűbben közlekedő nagykörúti villamosok használatát javasolják.

A szentendrei HÉV (H5) forgalmát várhatóan csütörtök délutántól kell korlátozni, ennek pontos időpontja a vízállástól függ. A korlátozás életbelépésétől a HÉV Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit híd felszíni állomásáig közlekedik, de a megálló korlátozott kapacitása miatt ritkább, 8 perces követési idővel. Munkanapokon a Margit hídig közlekedő HÉV-szerelvények mellett Békásmegyer és Kaszásdűlő között kisegítő szerelvényeket is forgalomba állítanak. Emellett Kaszásdűlő és az Árpád hídi metróállomás között az Árpád hídon át Pestre HÉV-pótló autóbuszokat is indít a BKK, munkanapokon kora reggeltől a késő esti órákig, 8-10 percenként.

A Clark Ádám téri villamos aluljáró esetleges lezárásakor a 19-es és 41-es villamosokat a 18-as villamos vonalán a Széll Kálmán tér végállomásra terelve közlekedtetik, a lezárás pontos időpontjáról későbbiekben adnak tájékoztatást. Az aluljárót leghamarabb csütörtökön vagy pénteken zárhatják le.

Szerda reggeltől több járatot is sűrítve indítanak, kisebb követési idővel közlekednek majd egyes időszakokban a 2-es és 3-as metrók, az 1-es, a 4-es, a 6-os, a 17-es, a 18-as villamosok, valamint a 9-es és 86-os buszok.