A Fotex-csoporthoz tartozó cég 2010-ben 1,9 milliárd forintos nettó árbevétel mellett csaknem 38 millió forintos adózott eredményt ért el, idén január-májusban 788 millió forintos nettó árbevételt és 62 millió forint mérleg szerinti nyereséget realizált - mondta Katzer Zoltán ügyvezető igazgató. A rendelésállománya folyamatosan leköti a termelési kapacitást, 2010-ben 61 százalékkal nőtt az árbevétel, az idei évre 2,1 milliárd forintos bevételt és 170 millió forintos adózás utáni eredményt terveznek.

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett arra, hogy a 2009-es válság súlyos gazdasági helyzetet eredményezett, s a cég bírósági csődgondnokságot kért. A társaság működése azóta stabilizálódott, s a 2009 decemberében lezárult csődegyezség szerinti tartozásukat 2012. június végéig teljesítik.

Az ajkai gyárban, amelynek fejlesztésére tavaly több mint 90 millió forintot költöttek, felújították a kemencét és gépi üvegadagoló berendezést vásároltak. A cég egyedi megrendelésre készített iparművészeti értéket képviselő termékeinek 90 százalékát exportálja. A többi között az Egyesült Államokba, Írországba, Németországba, Franciaországba szállítják a Tiffany, Polo Ralph Lauren, Rolls Royce, Waterford márkanéven forgalmazott ólom- és kálikristályból kézzel készülő poharakat, kelyheket, és egyéb üvegműves termékeket.

A termékekre sajnos nem az Ajka Kristály neve kerül rá, csak a származási ország jelöléséből derül ki, hogy Magyarországon készült - mondta az ügyvezető. A gyártott termékek 15-20 százaléka kerül a forgalomba Ajka márkanév alatt, ezeket főként a keleti piacokon, Japánban, Dél-Koreában, Dél-Afrikában és Oroszországban értékesítik. Katzer Zoltán a legújabb megrendelésükről elmondta, hogy az orosz elnöki rezidencia részére a cári sast ábrázoló gravírozott termékeket készítenek.

Magyarországon jelenleg nem képeznek üvegipari szakmunkásokat - üvegfúvókat, üvegcsiszolókat -, ezért az elmúlt évek gyakorlatát követve a fiatal, jó kézügyességgel rendelkező munkavállalókat a cég saját gyakorlati képzése keretében tanítják be. A 2010-ben Magyar Brands díjjal jutalmazott Ajka Kristály Kft. alaptőkéje 1,117 milliárd forint, jelenleg közel 300 főt foglalkoztatnak.