Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Beérkezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) a Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. egyetemes szolgáltatási működési engedély visszavonása iránti kérelme. A Tigáz a harmadik egyetemes szolgáltató, amely jelezte kivonulási szándékát a hazai egyetemes gázszolgáltatás területéről. A GDF Suez és az E.On helyére már kijelölte a hivatal az új szolgáltatót, amely az E.On jelenlegi fogyasztóit 2016. január 1-jétől, a GDF Suez jelenlegi fogyasztóit 2016. július 1-jétől látja el. A hivatal vizsgálja a Tigáz kérelmét, eljárása során a felhasználók folyamatos ellátását, az ellátásbiztonság garantálását tartja szem előtt - írta közleményében a MEKH.

A hatályos jogszabályok garantálják az ellátásbiztonságot abban az esetben is, ha egy egyetemes szolgáltató kivonul a piacról.

A törvényben foglaltaknak megfelelően a MEKH az egyetemes szolgáltatói engedély visszavonására irányuló kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül nyilvános felhívást intéz az engedéllyel rendelkező egyetemes szolgáltatókhoz, hogy a közzétételt követő 20 munkanapon belül tegyenek nyilatkozatot, hogy az átadó egyetemes szolgáltató felhasználóit milyen időponttól vállalják ellátni. A Hivatal a felhívásra beérkező ajánlatokat értékeli, és az ellátásbiztonság szempontjai alapján választja ki a legkedvezőbbet. A Hivatal a mérlegelés során előnyben részesítheti az átadó egyetemes szolgáltató teljes ellátási területének ellátására adott ajánlatot, illetve az olyan egyetemes szolgáltató ajánlatát, amelynek a működési engedélyében meghatározott ellátási területe kiterjed az átadó egyetemes szolgáltató területére.

Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe.