A GVH szerdai közleménye szerint a Bonduelle Central Europe Zöldségfeldolgozó Kft. BCE), a francia Bonduelle-csoport tagja, amely az 1990-es évek elején jelent meg Magyarországon. A zöldségkonzervek előállítása jelenleg a volt nagykőrösi és békéscsabai konzervgyárakban történik. A BCE emellett fagyasztott és szárított zöldségek előállításával és forgalmazásával is foglalkozik.

A társaság februárban kötött szerződést a felszámolás alatt álló Kelet-Food 2000 Élelmiszeripari Kft-vel, a felszámolási eljárás keretében értékesítendő vagyon megvételéről.

A Kelet Food 1996-ban alakult, zöldség- és gyümölcskonzervek előállításával, valamint kereskedelmével foglalkozott. Tevékenységét a felszámolási eljárás megindulását követően a tulajdonában álló Corn Food Kukorica Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. vette át, a Kelet Food meghatározott eszközeinek hasznosításával.

A pályázati kiírás és a megkötött szerződés szerint a Kelet Food ezeket az eszközöket, valamint a Corn Food jegyzett tőkéjének 100 százalékát megtestesítő üzletrészt eladja a BCE-nek, azaz tulajdonképpen a konzervgyártással kapcsolatos teljes tevékenységét átadja.

A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a vállalkozások tevékenységei között átfedés mutatkozik, mert mindketten foglalkoznak zöldségkonzervek előállításával és értékesítésével. Megállapítható volt ugyanakkor, hogy együttes piaci részesedésük nem haladja majd meg azt a mértéket, ami versenyjogi aggályokat vetne fel, ezért a GVH az irányításszerzést engedélyezte - közölte a versenyhivatal.