Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KKM az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, hogy a moszkvai kereskedőház a Quaestor magánkezdeményezéseként indult el. Az elmúlt egy évben folyamatosan folytak tárgyalások arról, hogy az Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) ehhez a kezdeményezéshez az addigi eseti együttműködéseken túl is kapcsolódik, de szerződést nem kötöttek.

Értelemszerűen így havidíjra sem volt jogosult a Quaestor, és más jogcímen sem jutott közpénzhez - írta a szaktárca, megjegyezve: ez nem jelenti azt, hogy az MNKH nem közvetített orosz relációban ügyletet, "körülbelül egymillió eurónyi szállításunk volt Oroszországba, többféle terméket érintve", de ezekben a Quaestor nem vett részt.

Az isztambuli török kereskedőház annyiban speciális az MNKH hálózatán belül, hogy nem szerződéses-megbízásos viszonyban működött eddig, hanem egy vegyesvállalat jött létre TMTE néven, amelyben az MNKH, Tarsoly Csaba és egy török üzletember vett részt - olvasható a közleményben. "A múlt idő azért jogos, mert az MNKH már kezdeményezte ennek a vegyesvállalatnak a felbontását" - tették hozzá.

A közlemény szerint a TMTE a török jog szerinti minimális alaptőkével alakult meg, a működtetéshez eddig néhány ezer eurót használt fel, amelyet a partnerek egyenlő arányban biztosítottak.

Közölték azt is, hogy az MNKH külföldi ügyfeleinek nem kínál sem állampapírokat, sem letelepedési kötvényeket.

A moszkvai vízumközpont üzemeltetéséért a Quaestor-csoport egy forint közpénzt nem kapott, az a saját vállalkozása volt - szögezték le.

A közleményben kitértek arra is, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 1998 óta képviselő volt Győrben, ahol az önkormányzat sport albizottságának elnöke is volt, így természetes, hogy ismeri a Győrben sportbefektetéssel rendelkező Tarsoly Csabát.

Ezenkívül a Quaestor-csoport külgazdasági tevékenységet folytatott, így az is magától értetődő, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapcsolatban volt vele, ahogyan több száz más külkereskedelemmel foglalkozó céggel - olvasható a közleményben.

Pápa Levente budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Tarsoly Csaba kimondottan jóban van fideszes politikusokkal, ezen belül a győri kötődésű Szijjártó Péterrel. Véleménye szerint ezért történhetett, hogy Tarsoly Csaba "zsíros üzleteket kapott a keleti nyitás nevű kudarcsorozatban". Erről a 444.hu írt.