A magyarok 44 százaléka szerint temetési költségeinek rendezése mások, vagyis az állam (7 százalék), a hozzátartozók (40 százalék) vagy az örökösök felelőssége. Csak az emberek harmada véli úgy, hogy erről neki magának kellene gondoskodnia, félretennie.

A 4Life Direct kutatásában megkérdezett 30 és 65 év közöttiek 31 százalékának már van is valamilyen megtakarítása, amely fedezi a temetkezési költségeit. A leggyakoribbak az ilyen jellegű kiadásokat is fedező életbiztosítások, vagy egyszerű pénzbeli megtakarítások.

A válaszadók 26 százaléka viszont úgy érzi, hogy soha nem lesz lehetősége félretenni erre a célra. Különösen a budapestiek pesszimisták: 33 százalék véli úgy, hogy nem lesz képes a temetését saját maga finanszírozni. Az emberek 43 százaléka a későbbiekben tervezi a megtakarítást. A temetés vidéki presztízsét mutatja, hogy a vidékiek 75 százaléka vagy rendelkezik már félretett pénzzel, vagy tervez félretenni, míg a budapestieknek mindössze 67 százalékára igaz ez.

Azok, akik rendelkeznek megtakarítással vagy terveznek félretenni a temetkezésük költségeinek fedezésére, jellemzően 100-250 ezer (41 százalék), illetve 250-500 ezer forintot (40 százalék) szánnának erre a célra. A legtöbb pénzt arányaiban a legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozók, valamint a falvak és a községek lakói költenék a temetésükre: előbbiek 47, utóbbiak 45 százaléka 250 és 500 ezer forint közötti összeget szánna erre a célra.

A megkérdezettek 16 százaléka viszont 100 ezer forint alatti összegben gondolkodik.

A temetés szabályai decemberben változtak: az eltemettető kérelmére megfelelő körülmények és engedély birtokában 15 napon túli koporsós temetés is lehetővé vált. Ehhez azonban a járási hivatal engedélyére is szükség van