A Mol alaptevékenységében stabil teljesítményt nyújtott, a veszteség a külső körülmények, az olajárak drasztikus csökkenése - ez egy egyszeri, minden olajvállalatot érintő tétel - és a devizaárfolyamok változása miatt következett be. A készletek átértékelése hatalmas, 92 milliárdos veszteséget okozott a cégnek.

A termékárak még egyszer nem tudnak ennyit esni - mondta el megnyugtatásképp Mosonyi György vezérigazgató a Mol Nyrt. gyorsjelentés alkalmából tartott sajtótájékoztatóján. Az újraelőállítási értéken számolt eredmények ugyanakkor megmutatták, hogy a Mol teljesítménye nem volt rosszabb mint az előző időszakban.

Komoly potenciál az INA-ban

Az INA nagyon komoly növekedési potenciált jelent, annak ellenére hogy hozzájárulása az eredményhez az elmúlt időszakban negatív volt. Komoly potenciált jelenthet a horvátországi szárazföldön folytatott termelés is. Az INA finomítóiban a hatékonyságjavítási beruházások első fokozata befejeződik az idén, véglegesen pedig 2013-2014-re jöhetnek fel az INA finomítói a Mol többi finomítójának szintjére.

Az INA 26,4 milliárdos vesztesége jelentős részben a gázkereskedelemben keletkezett, ami a jövőben már nem jelentkezik. A kutatás-termelésben az INA-val tudunk majd növekedni - mondta Mosoni, hozzátéve, hogy a fegyelmezett beruházások és a hatékonyság fenntartása az erős költségkontrollon keresztül továbbra is stabil pénzügyi pozícióban tartja az olajtársaságot.

A mantovai finomítóban a kénmentes üzemanyagok előállításához szükséges beruházások valósultak meg. A makói mezővel kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy nagyon korai szakaszban vannak még a kutatások, a legkorábban termelésre 2011-2013-ban kerülhet sor, amennyiben a kísérleti fúrások alapján gazdaságosnak minősül az ottani munka. A mennyisége legfeljebb a jelenlegi magyarországi kitermelésének szintjét érheti el. A mostani konzorciumban 33 százalék a Mol részesedése, de rendelkezik egy szomszédos mezővel ahol siker esetén szintén folytathat kitermelést.

A ZMB projektnél (oroszországi mező) 11 százalékos termeléscsökkenés következett be, többek között a kutak vizesedésének következtében.

A petrolkémia - ami nem egy sikertörténet egyelőre Mosonyi szerint - szintén a külső körülmények, a negatív iparági árrés miatt teljesített gyengén, a vegyipari benzin és polimer jegyzésárak miatt. A Mol kimagaslóan hatékonyabb a feldolgozás kereskedelem területén mint versenytársai és 6 dollár alatti kitermelési költségével a kutatás termelés területén is nagyon jó helyen van.

"Büszkék vagyunk"

Büszkék vagyunk a negyedik negyedéves teljesítményünkre, nem a veszteség hanem 287 milliárdos egész éves (egész éves 7 százalékos növekedést mutat) és a 93 milliárdos negyedik negyedéves nyereség mutatja a vállalat teljesítményét. Ezek az egyszeri tételek nélkül, újraelőállítási értéken számolt számok.

Üzemanyag-keresletről elmondta, hogy a tavalyi év végén benzinből kis visszaesés, gázolajból azonban növekedés következett be. Idén átlagban 5 százalékos keresletcsökkenés látszik a válság hatására, ez azonban várhatóan nem fokozódik. A recesszió miatti visszaesést az árak csökkenése mérsékelni fogja.

Nőhet az olajár

Külső tényezőkre vonatkozó várakozások. Az olajárban 65 dolláros árral számolnak az idén, 80 dollár körüli benzin spread-et és 100 dollár körüli gázolajspread-et várnak, a dollár euró árfolyamban 1,25 értékkel számolnak.

A társaság hosszú távú osztalékpolitikája változatlan; a korábbi terveknek megfelelően a képződött nyereség 40 százalékát osztalékként kifizetik a részvényeseknek - ez az arány a szükséges beruházások fényében módosulhat.