Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közbeszerzéssel, de valódi versenyeztetés nélkül költene el 300 millió forintot a Közbeszerzések Tanácsa - írta az Index. A magyarországi közbeszerések felügyeletét ellátó állami szervezet a II. kerületi Akadémia Parkban lévő Officium Irodaházban bérelt irodákba költözik. Az SCD-csoport érdekeltségébe tartozó bérleményben elvégzendő építőipari munkákra - egyebek mellett irodák kialakítására - úgynevezett hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban keresett vállalkozót.

Látszatversenyt hozott a hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzés

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tanács tényleges versenyeztetés nélküli közbeszerzést választott, egyetlen piaci szereplő ajánlata alapján döntött. Holott a Közbeszerzések Tanácsának, mint arra az ügyet feltáró Transparency International (TI) Magyarország közleménye figyelmeztetett, épp az lenne az egyik feladata, hogy minden eszközzel hozzájáruljon a hazai közbeszerzési kultúra fejlesztéséhez, és így elvárható lenne tőle, hogy saját közbeszerzései során a legjobb, a versenyeztetés minden esetben szem előtt tartó példával szolgáljon. A tanácsnak "saját közbeszerzéseinél a jogszerűség és az átláthatóság legmagasabb szintű kívánalmainak megfelelően kell eljárnia - írta a Transparency International.

Egyesélyes volt az eljárás

Az egyetlen, és így győztes ajánlattevő a közbeszerzési eljárásról kiadott tájékoztatás szerint az APO konzorcium. Ennek minden elérhetőségi adata - a címe, amely szintén az Akadémia Parkban, a Riadó utcában van, a telefonszáma és az, hogy e-mailes kapcsolatként az SCD-nél dolgozó Riesz Szabolcs email-címét adták meg - arra utal, hogy a Közbeszerzések Tanácsa egy olyan konzorciumnak fizetne az irodák kialakításáért nettó 299,9 millió forintot, amely egyik tagjának fizet magának az irodának a bérletéért.

Négyzetméterenként 100 ezer forintért alakítják ki az irodákat

A Transparency még november végén levélben kérte Gajdos Róbertet, a Közbeszerzések Tanácsa elnökét, hogy indokolja meg: miért a versenyeztetés kizárásával választották ki a kivitelezőt az építőipari munkákra. A megbízás összesen mintegy 3000 négyzetméternyi bruttó területre szól, vagyis a munka négyzetméterenkénti költsége nagyjából 100 ezer forint.

A TI szerint a Közbeszerzések Tanácsának eljárása "különösen aggályos", ezért - kicsit paradox módon - arra kérte a tanács elnökét, ha nem tudja kellően alátámasztani, hogy az eljárást a közbeszerzési törvény értelmében versenyeztetés nélkül is le lehetett volna bonyolítani, akkor kérje a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a KT elnökének saját közbeszerzésüket kellene a Közbeszerzési Döntőbizottsággal megvizsgáltatnia.

Vizsgálatokat kezdeményezett a korrupcióellenes szervezet

A Transparency a Közbeszerzések Tanácsától egy hét alatt sem kapott választ, ezért a szervezet a kedden kiadott közlemény szerint a Gazdasági Versenyhivatal és az Állami Számvevőszék elnökéhez, illetve Fellegi Tamás fejlesztési miniszterhez fordult, hogy kezdeményezze a Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból való eljárását. Erre ugyanis a KT elnökének kívül ezeknek a szerveknek van jogosítványuk.