"A törvény stratégiai alapvetéseiben megegyezik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által képviselt szakmai állásponttal és ráépül a korábban megfogalmazott felügyeleti javaslatokra. Az állami felelősségvállalás és a közvetlen anyagi támogatás lényegesen megnöveli a szövetkezeti hitelintézetekben elhelyezett betétek biztonságát, ugyanakkor a tagintézmények egyetemleges felelősségvállalása révén minimálisra csökkenti a szövetkezetek tulajdonosainak kockázatát.

A szövetkezeti hitelintézetek kötelező integrációs tagságával megszűnnek a jelenleg gyenge védelmi képességű integrációkhoz tartozó, vagy semmilyen intézményvédelmi rendszerhez nem tartozó szövetkezeti hitelintézetek problémái által az egész rendszert fenyegető kockázatok. A szövetkezeti hitelintézetek állami szerepvállalással megerősített központi bankja esélyt ad egy új, emelt szintű szolgáltatásokat nyújtó, versenyképesebb, üzletileg dinamikusabb szövetkezeti hitelintézeti struktúra megteremtésére.

A PSZÁF álláspontja szerint az új szabályozás keretei között olyan, a mainál szorosabban együttműködő, a közjót jobban szolgálni képes szövetkezeti struktúra jöhet létre, amely nagyobb biztonságot garantál a betéteseinek és a tulajdonosainak, érdemben képes növelni piaci súlyát, illetve kihasználni a benne jelenleg is meglévő üzleti potenciált, ugyanakkor az egyes intézmények sérülékenysége is jelentősen csökken." - véli a PSZÁF.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséget elnökként vezető Demján Sándor nagyvállalkozó felháborodásának adott hangot a törvénnyel kapcsolatban. Újabb levelet írt Áder Jánosnak, hogy küldje normakontrollra a törvényt.