Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyihoz képest nőtt azon európaiak aránya, akik úgy gondolják, hogy a következő 12 hónapban javul hazájuk gazdasági helyzete - derül ki a Provident és anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) által, a GfK kutató cégbevonásával végzett reprezentatív kutatásból, amelyet öt országban - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Mexikó.- végeztek.

A magyar válaszadók is határozottan pozitívabban látják az ország jövőjét, mint egy évvel ezelőtt: minden ötödik magyar válaszadó szerint javul Magyarország gazdasági helyzete, ami komoly javulást jelent a 2015-ös 15 százalékhoz képest.

A munkanélküliségtől az európaiak 8 százaléka tart. A résztvevő országok közül ettől legkevésbé a magyarok félnek (6 százalék). Továbbra is a megélhetési költségek fedezése miatt aggódnak leginkább az európaiak, ugyanakkor a tavalyhoz képest jelentősen csökkent ez az arány: 2016-ban nagyjából minden harmadik európai számára volt ez a legaggasztóbb tényező, míg jelenleg már csak 22 százalékuk tartja ezt a legnagyobb problémának.

A magyarországi válaszadók többsége szerint javult (34 százalék) vagy szinten maradt (35 százalék) saját háztartásuk pénzügyi helyzete. A magyarok 15 százaléka mondta azt, hogy a jobb anyagi helyzet a jövedelme növekedésének eredménye, 19 százalékuk szerint ez inkább új munkahelyének vagy a megváltozott családi körülményének köszönhető.

Háztartásuk jövője kapcsán nem változtak az európai válaszadók kilátásai az elmúlt egy évben. A megkérdezettek 45 százaléka pozitívan tekint a jövőre, minden harmadik európai válaszadó pedig nem vár szignifikáns változást a következő 12 hónapban. Hasonlóan az országok gazdasági kilátásaihoz, háztartásuk jövőbeni anyagi helyzeténél is a románok voltak a legbizakodóbbak, 66 százalékuk pozitív változásra számít. A magyarok az elmúlt években egyre pozitívabban látják saját költségvetésüket, tavaly 30 százalék körül volt azok aránya, akik javulásra számítanak, idén már a magyarok több mint harmada (35 százalék) tekint pozitívan a jövőre.